La o lună de la promulgarea legii care permite acordarea de vize de nomad digital străinilor care vor să se stabilească în România în vreme ce muncesc de la distanţă pentru companii din alte ţări, un start-up ieşean vine cu o ofertă de servicii pentru aceştia.
Pe siteul www.romaniarelocation.eu serviciile pe care startup-ul le oferă potenţialilor nomazi digitali, sunt grupate în trei pachete, Standard Digital Nomad Iaşi, Advanced şi Premium, care costă 600, 1000 şi respectiv 1600 de euro.
Prin aceste servicii, firma ieşeană se oferă să le rezolve în timp cât mai scurt străinilor cu viza de nomad digital problemele legate de închirierea unei maşini sau a unei locuinţe, de găsirea de spaţii de lucru potrivite, mutare, sport, socializare, finanţe, orientare şi multe altele.
Nomadul digital este definit prin lege drept ”străinul care este angajat cu un contract de muncă la o companie înregistrată în afara României şi care prestează servicii prin utilizarea tehnologiei informaţiei şi comunicaţiilor sau care deţine o companie înregistrată în afara României, în cadrul căreia prestează servicii prin utilizarea tehnologiei informaţiei şi comunicaţiilor şi poate desfăşura activitatea de angajat sau activitatea din cadrul companiei, de la distanţă, prin folosirea tehnologiei informaţiei şi comunicaţiilor”.
În The Digital Nomad Index 2021, România figura pe locul trei, după Canada şi Marea Britanie, într-un top al atractivităţii muncii de acasă – cu o viteză medie de internet broadband 188 mb/s, un cost al internetului de 7,5 euro şi o chirie de aproximativ 323 euro. Persoanele din această categorie obţin un venit anual de aproximativ 75.000 de dolari, precizează nota de fundamentare a reglementării.
Într-un top realizat de Momondo, un agregator şi motor de căutare de tarife de călătorie, care face parte din Booking Holding, liderul mondial în domeniul călătoriilor online, România ocupă locul trei în clasamentul celor mai bune ţări din lume pentru munca la distanţă şi călătorii.
Citește întreg materialul pe Ziarul de Iași.