vineri

19 aprilie, 2024

16 martie, 2020

Contul curent al balanței de plăți a înregistrat prima lună a anului în curs cu un excedent (sezonier) de 149 milioane euro, adică -55% din valoarea consemnată în aceeași lună a anului precedent.

Majorarea deficitului cronic pe segmentul de bunuri ( +6,5%, până la aproape 1,3 miliarde euro mai puțin la export decât la import) a fost însoțită de scăderea cu 7,5% a soldului pozitiv pe segmentul de servicii.

Din această combinație, a reieșit pe segmentul combinat de bunuri şi servicii o creșterea deficitului de 28% (de la -475 milioane euro la -610 milioane euro). Doar majorarea rezultatului pozitiv pe partea de venituri primare, care include venituri din muncă, investiții în active financiare – investiții directe etc. a temperat tendința negativă în raport cu anul anterior.


De reținut diminuarea la doar 20 de milioane de euro a soldului pozitiv la veniturile secundare, care include transferurile curente private ( a se citi, în principal, sumele trimise acasă minus sumele trimise din România spre alte țări), valoare de peste zece ori mai mică decât în prima lună a anului trecut.

Îngrijorătoare și de analizat scăderea consemnată pe net la serviciile de transport (-4 milioane euro), după ce încasările s-au majorat cu circa 13% dar plățile au avansat cu nu mai puțin de 34%, scădere ce ar putea semnifica un început de preluare a acestor servicii de către competiția din alte țări. Jumătate din sumele astfel rămase în țară s-au dus pe deficitul din turism, unde rata de acoperire a cheltuielilor turiștilor români la extern cu încasări din partea turiștilor străini la intern a fost de doar 60%.

Datoria externă a crescut brusc

Trendul de scădere al soldului depozitelor pe termen lung ale nerezidenților s-a inversat, dar nivelul lor a fost la jumăatate față de finalul anului precedent (702 milioane euro sold la 31.12.2019 faţă 1.433 milioane euro la 31.12.2018). Cea mai mare parte a sumelor plecate din conturi s-au înregistrat până în luna mai iar în noiembrie 2019 intrările nete au fost de 170 milioane euro.


Investițiile directe ale nerezidenților pe primele unsprezece luni din 2019 au însumat 5.145 milioane euro, cu 2,6% peste faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, când s-au situat la 5.017 milioane euro. Participaţiile la capital (inclusiv profitul reinvestit net estimat) au fost de 4.496 milioane euro, iar creditele intragrup de 649 milioane euro (față de 999 milioane euro la finele lunii august).

Datoria externă totală a crescut în luna ianuarie 2020 cu circa patru miliarde de euro, până aproape 110 miliarde de euro, după ce majorarea pe tot anul trecut a fost de circa 6 miliarde de euro. Creșterea s-a regăsit aproape integral pe segmentul datoriei pe termen mediu și lung (ajunsă la 77.314 milioane euro, adică peste șase procente într-o singură lună !), în timp ce datoria pe termen scurt s-a diminuat ușor, până la 32.614 milioane euro.

Rata serviciului datoriei externe pe termen lung pe 2020 a fost de doar 11,7%, mult sub nivelul de 18% consemnat la finele anului precedent (valoare, la rândul ei, mai mică decât cea de 25% de la sfârșitul lui 2017). Tot veste bună, gradul de acoperire a importurilor de bunuri și servicii a urcat la 5,0 luni, semnificativ peste cele 4,6 luni consemnate la finele anului precedent.

Totodată, gradul de acoperire a datoriei externe pe termen scurt, calculată la valoarea reziduală (inclusiv ratele de capital scadente în următoarele 12 luni la datoria externă pe termen lung) cu rezervele valutare la BNR, a crescut față de luna precedentă (77,3% față de 72,2%) și a inversat trendul descendent pe consemnat din 2016 încoace.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: