miercuri

24 aprilie, 2024

7 aprilie, 2022

Hidroelectrica, cel mai mare producător român de energie electrică, vrea să cumpere trei firme de furnizare de electricitate, ca să facă față cererilor numeroase de transfer a consumatorilor casnici, apărute ca urmare a tarifelor scăzute.

Compania va cere în 10 mai, acționarilor săi (Ministerul Energiei are 80% din acțiuni), aprobarea de a achiziționa servicii de consultanță pentru „analiza a maximum 3 societăți” de  furnizare de energie electrică, „în vederea unor eventuale preluări”.

Confruntat cu întrebările privind scumpirea electricității, ministrul de resort a arătat spre oferta Hidroelectrica, care are tarife pentru energia activă mult sub ceilalți competitori, pentru că și costurile sale cu sursa de energie sunt mult mai mici.


Serviciile de consultanță dorite de companie sunt „necesare în realizarea de activități de fuziuni / achiziții (M&A) a maximum 3 societăți care activează în domeniul furnizării energiei electrice”, spune o notă pregătită pentru adunarea acționarilor.

„Extinderea portofoliului de furnizare reprezintă, în cadrul strategiei companiei noastre modul cel mai eficient de monetizare a Certificatelor verzi provenite din portofoliul de producție din surse regenerabile pe care Hidroelectra îl deține și care a fost recent completat prin achiziția centralei eoliene de la Crucea, cu o capacitate instalată de 108 MW”, mai spune documentul citat.

Pe cine ar putea cumpăra Hidroelectrica?

Pe piața furnizării de electricitate către clienții finali operează 19 compani cu o cotă de piață de peste 1%, care acoperă în total 91,3% din consumul total.

Cel mai mare este Electrica Furnizare (EL), care a livrat peste 18% din electricitatea consumată anul trecut, adică în medie de circa două ori mai mult decât principalii săi competitori.


Printre decidenții din energie a mai circulat ideea preluării Elrectrica Furnizare, potrivit unor surse e-nergia. Această soluție ipotetică ar rezolva, pentru moment, două mari probleme:

  • o ofertă mai ieftină de electricitate pentru populație și
  • pierderile Electrica, produse de întârzierea de către stat a compensărilor decise prin lege în urma scumpirii electricității, pierderi care s-ar topi în profitul Hidroelectrica. Iar problemele ar reapărea la un alt nivel.

Electrica este listată la Bursa de Valori București și, chiar dacă este, în fapt, controlată încă de stat (deși în virtutea unui pachet minoritar de acțiuni, de 49%), preluarea sa de către Hidroelectrica ar fi mai dificilă.

Hidroelectrica a produs anul trecut mai mult de un sfert din electricitatea consumată de România și scumpirea gazelor naturale indusă de războiul Rusiei din Ucraina a făcut ca aportul companiei să ajungă în anumite perioade până la un asfert din producție.

Profitul net în acest an al Hidroelectrica este estimat la 2,906 milioane de lei, în scădere cu 8% față de rezultatul net preliminat pentru 2021, de 3,155 miliarde de lei.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: