duminică

24 martie, 2024

22 iulie, 2019

Hidroelectrica riscă să piardă cel puțin un miliard de lei ca urmare a obligației de a vinde pe piața reglementată 65% din producția de electricitate, cu o marjă de profit plafonată de numai 5%, potrivit calculelor Fondului Proprietatea (FP).

Obligația a fost stabilită „într-o manieră arbitrară” de Autoritatea Națională din Energie (ANRE, prin Ordinul 10 / 2019), în aplicarea OUG 114/2018, care impune restricții de preț și de volume ale livrărilor de gaze naturale și electricitate pentru populație până la 28 februarie 2022.


„Dacă ANRE decide să oblige compania să vândă la preț reglementat cantitatea maximă de energie, 65% din producția sa, compania ar avea de pierdut nu mai puțin de 1 miliard RON.

În timp ce beneficiile pentru populație rămân nesemnificative, este evident că pierderile celei mai profitabile companie de stat, Hidroelectrica, vor fi pierderile fiecărui român. Această nesiguranță are consecințe grave nu doar pentru performanța companiei, dar și pentru buna funcționare a pieței angro de energie electrică locale”, a declarat Johan Meyer (FOTO), managerul de portofoliu al FP.

Pierderea vine în primul rând din cauză că Hidroelectrica nu va trebui să reducă până la cel mult 35% din producţia estimată pentru anul viitor cantitatea de energie electrică care poate fi contractat cu un an în avans pe pieţele de electricitate centralizate administrate de către OPCOM.

Mai mult, Hidroelectrica s-ar putea vedea în situația de a cumpăra electricitate din piață, dacă nu va putea respecta obligația din cauza condițiilor hidrologice, reglementarea ANRE fiind neclară atât privind „volumele de energie electrică pe care Hidroelectrica şi alte companii afectate sunt obligate să le livreze la preţ reglementat pentru respectiva perioadă, lăsându-le astfel într-o stare prelungită de incertitudine”.


„Un răspuns al ANRE la solicitarea Hidroelectrica, transmisă în mai 2019, privind o estimare a cantităţii de energie electrică care va fi atribuită de ANRE companiei pe contracte reglementate la preţuri reglementate, nu a adus niciun fel de clarificări”, spune comunicatul FP.

Amendă pentru nerespectarea prevederilor absurde

În afară de pierderile de venit din plafonarea livrărilor pe piața concurențială, Hidroelectrica se confruntă și cu riscul de a fi amendată.

„Deşi ANRE nu a specificat până acum cantitatea de energie pe care Hidroelectrica trebuie să o rezerve pentru piaţa reglementată în perioada 1 ianuarie 2020 – 28 februarie 2022”, FP amintește riscurile cărora compania este nevoită să facă faţă:

  • O amendă de până la 10% din cifra de afaceri a anului anterior pentru nelivrarea către furnizorii de ultimă instanţă a cantităţii de energie pentru consumatorii casnici care beneficiază de preţuri reglementate. Pe baza venitului estimat pentru 2019, de 3.5 miliarde RON, o astfel de amendă s-ar ridica la 350 milioane RON.
  • Un risc hidrologic. În caz că ar fi obligată să vândă 65% din producţia estimată pe piaţa reglementată, şi în situaţia în care nu ar fi în măsură să producă respectiva cantitate din cauza situaţiei hidrologice, Hidroelectrica va fi nevoită să achiziţioneze energiei mai scumpă de pe piaţa concurenţială, apoi să o vândă la un preţ mai mic, pentru a-şi îndeplini obligaţiile contractuale de pe piaţa reglementată.

Ordinul 10 / 1 februarie 2019 al ANRE a determinat producătorul de electricitate Hidroelectrica să supună votului acţionarilor, în Adunarea Generală a Acţionarilor programată pentru 23 iulie 2019, suspendarea strategiei sale de tranzacţionare a energiei electrice, adoptată anterior.

Fondul Proprietatea (FP) are un pachet de aproape 16,5% din acțiunile Hidroelectrica. Proiectul de listare la Bursa de Valori București (BVB) al Hidroelectrica pare compromis pentru cel puțin încă un an, din cauza OUG 114, dacă amenințarea includerii în portofoliul vreunui suveran pare că s-a îndepărtat, potrivit unui expert de la BVB.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

”În ultima perioadă, auzim – îndeosebi din partea mediului de

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: