sâmbătă

1 octombrie, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

19 iunie, 2012

Hidroelectrica își motivează cererea de intrare în insolvență pe seama secetei din la sfârșitul anului 2011 și începutul anului 2012, care ar fi condus la scăderea cifrei de afaceri și la majorarea datoriilor companiei, a informat, luni seara, societatea, într-un comunicat de presă.

Comunicatul este semnat de Remus Vulpescu, presedinte al Consiliului de Administratie al SC HIDROELECTRICA SA.

Ce spune Hidreoelectrica:

  • ”Datorita secetei prelungite de la sfarsitul anului 2011 si inceputul anului 2012, care a avut ca efect diminuarea in 2011 a cifrei de afaceri a societatii SC Hidroelectrica SA cu 10%,
  • a pierderilor rezultate in urma diferentelor de curs valutar si a deprecierii monedei nationale, a reducerii fluxurilor de numerar cu peste 27% in anul 2012, a cresterii datoriilor cu termen scadent de plata mai mare de 90 de zile la 470 milioane lei,
  • a pierderii financiare inregistrate (in 2011 de 121 milioane lei si pe primele cinci luni din 2012 de 112 milioane lei),
  • SC Hidroelectrica SA a hotarat in sedinta Consiliului de Administratie din 15.06.2012 sa inainteze Tribunalului Bucuresti cererea de intrare in procedura generala a insolventei, in scopul reorganizarii activitatii conform unui plan de reorganizare ce va fi aprobat in conditiile legii 85/2006, la finalizarea caruia societatea sa iasa din procedura insolventei si sa isi continue activitatea comerciala fara supravegherea autoritatiii judecatoresti”.
  • Dorim sa asiguram si pe aceasta cale toti partenerii nostri comerciali, clienti, furnizori si institutii financiare de derularea in continuare a tuturor contractelor in conditii de eficienta, transparenta si legalitate, urmarind cresterea si exploatarea in siguranta a capacitatilor de productie concomitent cu pastrarea locurilor de munca pentru cei peste 5.000 de angajati si imbunatatirea indicatorilor financiar contabili ai companiei”.

Contractele cu băieții deștepți au însemnat jumătate din vânzările pe 2011

Potrivit bilanţului companiei, citat de Mediafax, profitul net a scăzut anul trecut de 45 de ori, de la 292,3 milioane lei, la 6,4 milioane lei, în condiţiile în care veniturile totale au coborât de la 3,41 miliarde lei la 3,18 miliarde lei, iar cheltuielile au urcat de la 3,02 la 3,14 miliarde lei.


Hidroelectrica a livrat în 2011 „băieţilor deştepţi” energie de 1,52 miliarde de lei (360 milioane de euro), în scădere cu 300 de milioane de lei faţă de 2010, contractele bilaterale reprezentând jumătate din vânzările companiei de stat în anul trecut.

Datoriile pe termen scurt au urcat cu 900 de milioane lei în 2011, de la 1,7 miliarde lei la 2,6 miliarde lei, din care cu 400 de milioane la bănci (total 1,1 miliarde lei), şi cu 250 milioane lei către furnizori (total 1,12 miliarde lei).

Datoriile pe termen lung au cunoscut, de asemenea, o majorare de peste 200 de milioane lei, la 1,5 miliarde lei, din care 1,42 miliarde lei reprezintă obligaţii către bănci.

Insolvența Hidroelectrica ar reduce cu 21% valoarea activului net al Fondului Proprietatea

Intrarea Hidroelectrica în insolvenţă ar reduce cu 21% valoarea activului net al Fondului Proprietatea, care deţine 20% din acţiunile celui mai mare producător de energie elerctrică din România.


„Menţionăm faptul că, în cazul în care cererea de intrare în insolvenţă a Hidroelectrica este admisă de către Tribunal, aceasta va determina înregistrarea acţiunilor companiei la valoarea zero în activul net (VAN) al Fondului (valoarea participaţiei Fondului în Hidroelectrica la 31 mai 2012, reflectată în VAN, a fost de 3.288,71 milioane lei, adică 20,98% din total VAN), până la finalizarea procedurii mai-sus menţionate, în conformitate cu Regulamentul CNVM nr.4/2010”, se arată într-un comunicat transmis de Fondul Proprietatea către Bursa de Valori.

De asemenea, dacă este admisă cererea de insolvenţă, pentru creanţa reprezentând dividende de încasat de la Hidroelectrica aferente profitului anului 2010 şi pentru dobânzile penalizatoare pentru plata cu întârziere a câştigului, în valoare totală de 46,87 milioane lei, se va înregistra o ajustare privind pierderea de valoare pentru suma totală.

Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

13 state membre UE au semnat o scrisoare prin care solicită Bruxelles-ului să propună un plafon de preț la gaz la reuniunea miniștrilor UE de energie de săptămâna

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: