1 august, 2011

Coaliţia de guvernare nu ştie dacă a decis sau nu majorarea salariilor bugetarilor începând cu 1 octombrie 2011. După şedinţa de luni, reprezentanţii a două formaţiuni politice din coaliţie spun că prima majorare a salariilor bugetare se va face de la 1 octombrie 2011, iar celelalte două partide spun că abia din 2012 se va face prima majorare.

Liderul grupului parlamentar al minorităţilor naţionale altele decât cea maghiară, Varujan Pambuccian, a susţinut că toate partidele din coaliţie vor ca salariile bugetarilor să înceapă să crească, în trepte, din octombrie 2011, însă procentul va depinde de veniturile bugetului de stat.

”Majorarea va începe în mod cert din trimestrul IV al anului 2011. Problema nu s epune dacă, ci cu cât. Depinde enorm de încasări, a spus Pambuccian.


”Estimările sunt bune, previziunile sunt bune, dar să nu uităm că va urma o a doua cădere economică mondială. Cel mai sănătos ar fi ca aceaste majorări să fie făcute lunar, în funcţie de tendinţa pe care o are economia şi cu mare prudenţă faţă de ce se întâmplă în lume”, a completat deputatul.

Şi reprezentantul UNPR la şedinţa coaliţiie, liderul grupului independenţilor de la Camera Deputaţilor, Eugen Nicolicea, a declarat că o primă treaptă de recuperare a pierderilor salariale suferite de bugetari va fi în octombrie 2011. ”Să vedem cum se face rectificare bugetară. Rectificarea va fi decisă acum, în august, şi va intra în dezbaterea Parlamentului în septembrie” a completat Nicolicea.

În schimb, preşedintele PDL, premierul Emil Boc, a subliniat luni, după coaliţie, că recuperarea pierderilor salariale suferite de bugetari va începe de la 1 ianuarie 2012.

”Legat de eventuala majorare a salariilor începând din luna octombrie, nu a fost o asemenea discuţie în cadrul coaliţiei. Obiectivul nostru este ca începând din 1 ianuarie să începem recuperarea salarială, dar aceasta depinde de creştere economică, de încadrarea în plafonul pentru bani alocaţi pentru 2012 şi aceste lucruri se vor discuta la legea bugetului pentru anul 2012”, a susţinut Boc după şedinţa Biroului Permanent Naţional al PDL.


Ministrul Finanţelor Publice, Gheorghe Ialomiţianu, a fost şi el ezitant privind creşterea salariilor. ”Este prematur să vorbim acum despre majorare”, a spus Ialomiţianu.

În tabăra anti-majorări este şi UDMR. Liderul deputaţilor maghiari, Mate Levente, a spus că în coaliţie s-a discutat doar despre majorarea salariilor bugetarilor din anul 2012, în contextul discuţiilor despre buget.

Ce s-a discutat despre salarii este că dacă economia merge şi reuşim să menţinem deficitul 3%, atunci, într-adevăr, putem să ne gândim la mărire de salariu, adică recuperarea acelui procent care lipseşte din ce a fost tăiat. Dar numai din 2012 şi nu s-a discutat despre ianuarie sau decembrie sau de când, nimic, numai în principiu, să găsim ca în bugetul de anul viitor să găsim soluţia”, a afirmat, pentru cursdeguvernare.ro, deputatul UDMR.

Potrivit unor surse politice, premierul Boc a fost iritat de declaraţiile lui Pambuccian privind majorările salariale şi i-a cerut clarificări privind informaţiile pe care le-a oferit presei.

Ulterior, Pambuccian şi-a nuanţat declaraţiile iniţiale, susţinând că majorarea de la 1 octombrie 2011 este una din variantele luate în discuţie.

Tănăsescu: Guvernul, Băsescu şi FMI au discutat despre majorarea salariilor bugetarilor din octombrie

Reprezentantul României la FMI, Mihai Tănăsescu, a declarat, la rândul său, că o majorare a salariilor bugetare cu 5% din octombrie 2011 ar putea fi susţinută de situaţia economică, acest lucru fiind discutat de Guvern, preşedintele Traian Băsescu şi organisemele internaţionale de finanţare.

”Există posibilitatea ca acest procent să fie undeva în jur de 5% undeva din octombrie în acest an. Această propunere de uşoară creştere este în linie cu posibilităţile pe care le are bugetul în acest moment şi sigur, fără să afecteze sustenabilitatea macroeconomică pe termen mediu şi lung. Cu certitudine ele (cifrele – n.r.) au fost prezentate şi domnului preşedinte”, a spus Tănăsescu, la Realitatea TV.

Şi şeful misiunii FMI în România, Jeffrey Franks, a lăsat Guvernului posibilitatea unei majorări uşoare a salariilor, în ”următoarele luni”, dar numai în condiţiile în care s-ar mai face disponibilizări de personal în sectorul bugetar.

”Cred că în guvern s-a luat o decizie, dar trebuie să vedem dacă spaţiul bugetar necesar există. Această creştere salarială poate să se întâmple numai dacă poate exista o reducere a numărului de angajaţi în sectorul public”, a spus Franks.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: