6 mai, 2018

Articolul 132 din Constituţie prevede că procurorii „îşi desfăşoară activitatea sunt autoritatea ministrului Justiţiei”, însă aceştia au uitat prevederea, a declarat sâmbătă ministrul de resort, Tudorel Toader.

„Am făcut de multe ori referire la articolul 132 din Constituţie care spune că procurorii îşi desfăşoară activitatea sub autoritatea ministrului Justiţiei. Procurorii au uitat de acest articol 132 şi nu prea au fost sub autoritatea ministrului Justiţiei. Ce fac legile justiţiei acum prin modificările aduse… nu fac decât să pună în legea infraconstituţională prevederea de la 132. După aceea, echilibrul dintre puterii nu îl apreciez eu, îl apreciază CCR”, a declarat Tudorel Toader, citat de Agerpres.

Declarația a fost făcută în cadrul conferinței internaționale organizată de Autoritatea Electorală Permanentă în parteneriat cu Comisia Europeană pentru Democraţie prin Drept a Consiliului Europei (Comisia de la Veneţia), cu tema „Alegeri libere, parlamente şi formarea naţiunii”.

Tudorel Toader va reprezenta Guvernul când CCR va discuta refuzul președintelui Iohannis de a o demite pe Laura Codruța Kovesi


Ministrul a dezvăluit sâmbătă că va merge personal la Curtea Constituţională când se va dezbate sesizarea privind existenţa unui conflict guvern – Preşedinte ca urmare a respingerii cererii de revocare a şefei DNA Laura Coruţa Kovesi.

El va încerca să argumenteze poziția Guvernului, portivit căreia Klaus Iohannis a încălcat Constituţia prin acest refuz de demitere a procurorului-șef al DNA.

„Pentru soluţionarea conflictului, da, voi merge personal. Am vorbit cu doamna premier şi m-a solicitat ca eu să susţin cele stabilite în sesizare”, a anunţat Toader.

Întrebat care va fi argumentul forte pe care îl va invoca, el a răspuns: „Neconstituţionalitatea, comportamentul şi crearea unui blocaj instituţional între preşedintele României, pe de o parte, ministrul Justiţiei, parte a Guvernului în acelaşi timp”.


Minsitrul a evitat să răspundă la o altă întrebare a jurnaliștilor – dacă apreciază ca necesară suspendarea șefului statului. Niciodată deciziile CCR în astfel de cazuri nu au avut drept consecinţă sancţionarea părţii care a generat conflictul, a explicat ulterior Tudorel Toader.

„Partea care sesizează CCR un conflict juridic de natură constituţională evident că are convingerea încălcării exigenţelor constituţionale de către partea pe care o reclamă. Noi venim cu argumente, Curtea va decide.

Sunt 15 ani de când există competenţa Curţii de a soluţiona astfel de conflicte şi multe dintre ele au fost constatate, dar nu au dus la sancţionarea părţii care a generat conflictul.

Să nu mă întrebaţi atunci de ce am solicitat, printre cele 20 de motive în cazul doamnei Kovesi încălcarea Constituţiei faptul că a provocat cele trei conflicte, din care a doua pronunţată de Curte, iar în unul, Curtea a arătat care e conduita de urmat de către DNA, pentru că acolo este vorba despre o încălcare repetitivă a Constituţiei. A fost vorba de trei conflicte, într-un termen foarte scurt, ceea ce înseamnă că avem o altă premisă, o altă ipoteză prin raportarea autorităţilor la Constituţie”, a mai spus ministrul.

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a anunţat, în 23 aprilie, că premierul Viorica Dăncilă a semnat sesizarea CCR în legătură cu refuzul preşedintelui Klaus Iohannis de a o revoca pe Laura Codruţa Kovesi din funcția de procuror-șef al DNA.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: