Municipalitățile și întreprinderile mici și mijlocii (IMM-uri) din Ungaria nu se vor mai bucura de facturi la utilități cu preț plafonat, facilitatea urmând să fie disponibilă exclusiv gospodăriilor, a anunțat ministrul Dezvoltării Economice, Márton Nagy, citat de Euractiv.
Guvernul a decis să revină la o decizie anterioară, de la sfârșitul anului 2021, de a extinde și în acest an plafonările de preț la utilități pentru municipalitățile și IMM-urile, care se confruntă cu consecințele economice dificile ale pandemiei peste care s-a suprapus criza prețurilor la energie.
„O proporție semnificativă a întreprinderilor mici și mijlocii și a municipalităților pot face față singure facturilor mai mari la energie”, a spus Nagy pentru a justifica decizia.
Anunțul a provocat un răspuns imediat din partea primarului Budapestei, care face parte din opoziție.
„Puteți să vă jucați cu cuvintele, dar pachetul de măsuri anunțat în acest weekend este exact ceea ce pare – o austeritate brutală. Spre deosebire de sloganurile din campanie și de propaganda risipită pe demonizarea opoziției, guvernul Orbán a abolit prețurile plafonate la utilități în forma lor actuală. A făcut toate acestea fără consultare prealabilă și evaluare de impact”, a comentat Karácsony Gergely, primarul capitalei Ungariei.
Guvernul Ungariei a anunțat anterior că va impune taxe excepționale băncilor și „profiturilor suplimentare” ale marilor companii private pentru a controla creșterea deficitului bugetar, apelând din nou la măsuri similare celor care l-au ajutat pe Viktor Orbán (foto) în trecut să evite creșterea impozitelor pentru populație.
Pe lângă impozitul pe profitul excepțional, guvernul maghiar a redus bugetele ministerelor cu 10% și a anunțat reeșalonarea și amânarea investițiilor publice pentru a se încadra într-o țintă de deficit de 4,9% din PIB în acest an și 3,5% din PIB în 2023, potrivit guvernului.
***