luni

5 decembrie, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

2 august, 2013

Guvernul a precizat vineri că nu a cerut convocarea de urgență a Consiliului Suprem de Apărare a Țării, însă a subliniat că fără un aviz al CSAT nu se va putea finaliza privatizarea CFR Marfă.

Într-un comunicat de presă, Guvernul arată că joi a cerut numai includerea privatizării CFR Marfă pe ordinea de zi a proximei ședințe a CSAT, nu și o convocare de urgență.

”Guvernul României precizează faptul că nu a cerut convocarea <<de urgenţă>> a CSAT, ci a solicitat preşedintelui să dispună includerea pe ordinea de zi a proximei şedinţe a Consiliului a proiectului de HG amintit anterior”, a menționat Executivul.


În schimb, palatul Victoria susține că fără o clarificare a anumitor îbndoieli privind viabilitatea privatizării CFR marfă tranzacția nu se va putea finaliza.

”Guvernul României consideră că discutarea în CSAT a subiectului nu trebuie să aibă drept scop sau consecinţă pasarea responsabilităţii între instituţiile statului, ci eventuala evidenţiere a unor informaţii noi, care pot pune la îndoială viabilitatea procesului de privatizare a CFR Marfă, sau care pot elimina dubiile ridicate în ultima perioadă. Fără o astfel de clarificare, procesul de privatizare nu poate fi continuat”, se mai arată în comunicat.

În context, Guvernul califică drept ”o forțare” convocarea CSAT, făcută de președintele Traian Băsescu pentru vineri, în condițiile în care premierul Victor Ponta plecase în concediu, iar reprezentantul Guvernului la reuniune, vicepremierul Gabriel Oprea, nu va putea vota, în condițiile în care hotărârile Consiliului se iau în unanimitate.

”Guvernul României vede ca fiind o forţare decizia preşedintelui de a convoca ”de urgenţă” CSAT, cunoscut fiind faptul că hotărârile în cadrul Consiliului se iau cu unanimitate de voturi a celor prezenţi, în condiţiile îndeplinirii cvorumului, ceea ce nu ar fi posibil în cazul participării la şedinţă a cuiva fără drept de vot”, a mai afirmat Guvernul.

(Descarcă de AICI adresa premierului Ponta către președintele Băsescu, privind CSAT)


Președintele Traian Băsescu a convocat CSAT, privind privatizarea CFR Marfă, susținând că Guvernul a cerut această reuniune, de urgență.

”Administraţia Prezidenţială informează că joi, 1 august, la ora 17.05, la Secretariatul Consiliului Suprem de a Apărare a Ţării (CSAT) a fost depusă o solicitarea a Guvernului României pentru convocarea unei şedinţe a CSAT cu privire la Hotărârea de guvern nr. 526 din 24 iulie 2013 pentru aprobarea condiţiilor principale ale contractului de vânzare de acţiuni între stat, prin Ministerul Transporturilor, în calitate de vânzător, şi Societatea Comercială Grup Feroviar Român S.A., în calitate de cumpărător, având ca obiect transferul dreptului de proprietate asupra unui pachet de acţiuni, reprezentând 51% din capitalul social al Societăţii Naţionale de Transport Feroviar de Marfă «C.F.R. Marfă» – S.A. Preşedintele României, domnul Traian Băsescua, a decis convocarea de urgenţă a CSAT vineri, 2 august, la ora 11.00″, a precizat Palatul Cotroceni, într-un comunicat.

Președinția: Premierul Ponta a plecat din țară, iar apoi Guvernul a transmis documentele privind CFR Marfă la CSAT

În replică la comunicat Guvernului, Administrația Prezidențială arată vineri că premierul Victor Ponta și miniștrii au făsut presiuni pentru convocarea CSAT, însă a transmis documentele necesare abia joi, după ce prim-ministrul a plcet din țară.

„Preşedintele României, domnul Traian Băsescu, a convocat de urgenţă o şedinţă a Consiliului Suprem de Apărare a Ţării astăzi, chiar a doua zi după ce Guvernul României a solicitat acest lucru în mod oficial (documentele privind privatizarea CFR Marfă au fost trimise de Guvernul României Secretariatului CSAT joi, 1 august a.c., la ora 17.05, după plecarea din ţară a domnului prim-ministru Victor-Viorel Ponta). Urgenţa este justificată de presiunile pe care chiar membrii Guvernului României, în frunte cu domnul prim-ministru Victor-Viorel Ponta, le-au făcut în ultimele săptămâni pentru convocarea acestei şedinţe, de faptul că procesul de privatizare a creat incertitudini în rândul salariaţilor CFR Marfă şi al familiilor acestora, dar şi ca urmare a angajamentului de finalizare a procesului de privatizare în cursul lunii septembrie”, a afirmat purtătorul de cuvânt al Cotrocenilor, Bogdan Oprea.

„Rugăm Guvernul României să dea dovadă de mai multă responsabilitate şi acurateţe în furnizarea informaţiilor către public pentru a evita eventuale dezinformări şi să corecteze informaţia publicată în comunicatul de presă din data de 26 iulie 2013 în care se spune că «Guvernul României aşteaptă în contiuare convocarea CSAT de către preşedintele României» şi că documentele privind privatizarea CFR Marfă «au fost trimise către Consiliul Suprem de Apărare a Ţării» (în realitate, documentele au fost trimise abia după o săptămână, joi, 1 august a.c., la ora 17.05)”, a mai spus reprezentantul președintelui, într-un comunicat de presă.

Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Portul Constanța are a doua cea mai mare creștere a cantității de mărfuri transferate în 2021, plus 26% față de anul pandemiei 2020, după cea a portului belgian

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: