marți

16 iulie, 2024

19 noiembrie, 2013

Guvernul s-a prezentat, marți, în fața Parlamentului și și-a asumat răspunderea pe Legea descentralizării – document prin care o serie de domenii trec sub autoritatea administrațiilor locale.

La ședință au participat 451 de parlamentari, opoziția PDL părăsind sala înainte discursului premierului Victor Ponta.

A fost nevoie de doar 40 de minute pentru ca proiectul guvernului, negociat îndelung între partidele coaliției de la guvernare, să devină lege.


Premierul Ponta și-a justificat trecerea legii prin asumarea răspunderii prin necesitatea de-a transfera cât mai repede atribuțșiile către administrațiile locale, pe fondul a ceea ce el a numit ”lupte cu armate de funcționari din ministere, care nu voiau să-și piardă puterile pe care le aveau”.

Conform Constituţiei, Guvernul îşi poate angaja răspunderea în faţa Camerei Deputaţilor şi a Senatului, în şedinţă comună, asupra unui program, a unei declaraţii de politică generală sau a unui proiect de lege.

Guvernul este demis dacă o moţiune de cenzură, depusă în termen de 3 zile de la prezentarea programului, a declaraţiei de politică generală sau a proiectului de lege, a fost adoptată, în şedinţă comună, prin votul majorităţii senatorilor şi deputaţilor.

Dacă Guvernul nu a fost demis, proiectul de lege prezentat, modificat sau completat, după caz, cu amendamente acceptate de Guvern, se consideră adoptat.


Parlamentarii PDL nu au participat la şedinţa comună de marţi, pentru că, spun ei, este nevoie de o dezbatere reală a acestei legi, după a declarat în plen, liderul deputaţilor PDL, Mircea Toader.

Guvernul a aprobat 568 de amendamente la proiectul descentralizării, dintr-un total de 2.040 amendamente depuse de către parlamentari, majoritatea legate de forma proiectului, proceduri de tehnică legislativă şi erori materiale din anexe, a afirmat Mirel Palada, consilier pe comunicare al premierului.

Domeniile care trec în atribuțiile administrațiilor locale

Domeniile care vor fi descentralizate, ca şi competenţe, atribuţii şi instituţii, sunt:

  • sănătatea,
  • agricultura,
  • mediul,
  • cultura,
  • tineretul şi sportul,
  • autorizarea şi clasificarea în turism,
  • cluburile şi bazele sportive, taberele şcolare,
  • competenţele teritoriale legate de pescuit.

Nu sunt incluse porturile, aşa cum apărea într-o formă intermediară a proiectului, şi nici plajele.

La finalizarea procesului de descentralizare, aproximativ 14.000 de oameni vor lucra în instituţiile descentralizate, fiind preluaţi din subordinea ministerelor, cu toate drepturile actuale şi cu cheltuielile de personal aferente, la instituţiile descentralizate care vor intra în subordinea autorităţilor locale.

Descentralizarea va implica, de asemenea, transferul a circa 2.000 imobile din domeniul public al statului în domeniul public al unităţilor teritoriale.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: