marți

30 iulie, 2024

3 august, 2022

Guvernul a aprobat, miercuri, proiectul de modificare a legii 85 / 2018 privind rezervele minime de țiței şi/sau produse petroliere. Operatorii care pun pe piața din România mai puțin de 1.000 de tone de țiței sau produse petroliere vor fi scutiți de obligația de a face stocuri. Pragul actual este de 500 de tone.

Operatorii ca și entitatea centrală de stocare vor stoca o cantitate  minimă. Pentru anul 2022, Guvernul a stabilit un nivel stocuri minime urgență de peste 1,48 milioane tone echivalent petrol, ca și defalcarea acestuia pe operatorii economici obligați să le constituie (o expresie și a cotei de piață a acestora. Astfel:

  • OMV Petrom are o cotă din stocurile totale de 35% din total;
  • Rompetrol Rafinare, de 33%;
  • Petrotel Lukoil, de 15%;
  • MOL România, de 9%;
  • Oscar Down Stream, de 7%;
  • Autogara Metropoli șiTinmar Energy au cote  maimici de 0,3%, iar Globodyne Trade, Socar Petroleum, Almatar Trans, Aviarom  – cote  sub 0,05%.

Minimul obligatoriu „reprezintă cel puţin cea mai mare valoare dintre cantitatea aferentă importurilor nete pe o perioadă de 90 de zile, calculată pe baza mediei zilnice a importurilor nete, şi cantitatea aferentă consumului intern pe o perioadă de 61 de zile, calculată pe baza mediei zilnice a consumului intern”, spune proiectul de lege publicat de Guvern.


Proiectul transpune și prevederile directivei 2018 / 1581 a Comisiei Europene și „stabileşte o uniformitate la nivelul Uniuni Europene, în sensul că stocurile minime se constituie cel mai târziu la data de 1 iulie a fiecărui an calendaristic şi se menţin în mod continuu pe o perioadă de 12 luni calendaristice pană la data de 30 iunie a anului următor”, a explicat ministrul Energiei, citat de Agerpres.

Registrul general al stocurilor de urgență conține, în special, informațiile necesare pentru identificarea precisă a depozitului, a rafinăriei sau a instalației de stocare în care se află stocurile în cauză, precum și a cantităților implicate, a proprietarului stocurilor și a naturii acestora.

Termen de un an pentru a rămâne la masa deciziilor

Proiectul de lege prevede termenul precis de 30 iunie 2023 pentru constituirea entității centrale de stocare, respectiv pentru asocierea operatorilor cu statul în asociația care va avea acest rol.

La asociația care va fi entitatea centrală de stocare  vor putea participa „unul sau mai mulţi operatori economici care au calitatea de titular al obligaţiei de stocare”, iar statul va fi reprezentat de organul de specialitate al administrației publice centrale.


Dacă termenul nu va fi respectat, „entitatea centrală de stocare din România se constituie ca organ de specialitate al administrației publice centrale, cu personalitate juridică, în subordinea Guvernului”.

Entitatea centrală de stocare din România este entitatea publică sau privată nonprofit care are competența de a achiziționa, constitui, menține și vinde stocuri de petrol, inclusiv stocuri de urgență și stocuri specifice;

Stocarea petrolului ar fi preferabilă celei a produselor

 „Având în vedere caracteristicile tehnice și economico-financiare mai avantajoase în privința stocării țițeiului, în comparație cu stocarea de produse petroliere, și alte state membre UE au adoptat această formă de organizare a activității de stocare (ex. Germania, Danemarca), astfel încât prin utilizarea stocării țițeiului în loc de produse petroliere să fie minimizate costurile aferente stocurilor minime, care se regăsesc în prețul plătit de clientul final”, spune nota de fundamentare a proiectului de lege.

Stocarea petrolului ar putea fi făcută în „cavernele saline” și, în scopul identificării posibilităților tehnice, „au fost demarate discuții atât cu Administrația Națională a Rezervelor de Stat și Probleme Speciale (ANRSPS) cât și cu Agenția Națională pentru Resurse Minerale (ANRM).

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: