miercuri

22 mai, 2024

16 iunie, 2011

Executivul României trimite un ajutor umanitar în Japonia constând în apă plată în valoare de până la 50.000 de lei, dar pentru cheltuielile cu transportul s-au alocat de peste 7 ori mai mulţi bani, potrivit unei hotărâri de guvern publicate, joi, în Monitorul Oficial.

Conform documentului, circa 30.000 de litri de apă minerală plată, în valoare de până la 50.000 de lei vor fi dislocaţi de la Rezervele de Stat, ceea ce înseamnă aproximativ 1,7 lei pe litru de apă plată.

De transportul pe ruta Bucureşti-Tokyo se ocupă Ministerul Afacerilor Externe, căruia, în acest sens, i-a fost suplimentat bugetul pe anul 2011 cu suma de 383.000 de lei, bani proveniţi din Fondul de Rezervă la dispoziţia Guvernului.


Pentru o cursă de pasageri Bucureşti-Tokyo, dus-întors, Guvernul Boc a alocat, în luna martie, 1,1 milioane de lei, pentru evacuarea unor români aflaţi în Japonia, după cutremurul din 11 martie.

Ambasadorul nipon la Bucureşti, Natsuo Amemiya, a făcut apel la România, prin intermediul presei, pentru livrarea de apă în Japonia, încă din 19 martie.

HG-ul pentru trimiterea de apă plată a fost, însă, emis pe 1 iunie 2011, la mai bine de două luni şi jumătate de la cutremurul din Japonia.

Acest fapt indică posibilitatea ca Executivul român să nu fi luat neapărat în calcul urgenţa măsurii, motiv pentru care ar fi putut să folosească pentru transportul cargo o soluţie mai ieftină, cu vaporul, care ar fi putut să transporte şi o cantitate mai mare de apă pentru sinistraţii niponi.


O altă soluţie care ar fi putut fi luată în calcul ar fi achiziţionarea de apă din state mai apropiate de Japonia, cum ar fi China sau Koreea de Sud, astfel încât apa să fie trimisă direct de la vânzător la Tokyo, iar România să plătească prin virament de la Bucureşti, caz în care, de asemenea, s-ar fi putut trimite o mai mare cantitate de apă plată pentru sinistraţii japonezi.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: