vineri

29 martie, 2024

23 august, 2013

Guvernul vrea să reorganizeze serviciile de ambulanță județene pe regiunile de dezvoltare, Târgu Mureș urmând să găzduiască Ambulanța Centru, care să aibă în coordonare și județele Sibiu și Brașov, potrivit unui proiect de hotărâre de guvern lansat vineri în dezbatere de Ministerul Sănătății.

Astfel, vor rămâne 8 servicii de ambulanță regionale cu personalitate juridică, ce vor avea în subordine vechile servicii județene, însă fără personalitate juridică.

”Unica soluţie de remediere a problemelor de intervenţie si de promptitudine cu care ne confruntam, este gruparea serviciilor județene de ambulanță pe regiuni, prin reorganizare, respectiv desființare”, se arată în proiectul MS.


Ministerul susține că modificările organizatorice au ca scop reducerea timpului de la anunţ la sosirea echipajului de interventie la caz, reducerea costurilor administrative nejustificate şi creşterea calităţii asistentei medicale de urgenta la nivelul țării.

Capitalele regionale ale ambulanței

  • Se înfiinţează Serviciul Regional de Ambulanta Nord Vest, prin reorganizarea Serviciului judetean de ambulanţă Cluj, si desfiintarea Serviciilor judetene de ambulanta Bihor, Satu Mare, Maramures, Bistrita-Nasaud si Salaj. Noua structură este instituție publică cu personalitate juridică, în subordinea Ministerului Sanatatii, cu sediul în municipiul Cluj Napoca.
  • Se înfiinţează Serviciul Regional de Ambulanta Centru, prin reorganizarea Serviciului judetean de ambulanţă Mures, si desfiintarea Serviciilor judetene de ambulanta Alba, Sibiu, Brasov, Harghita si Covasna. Sediul central va fi la Târgu Mureș, pe str. Secuilor Martiri nr. 16.
  • Se înfiinţează Serviciul Regional de Ambulanta Vest prin reorganizarea Serviciului judetean de ambulanţă Timis, si desfiintarea Serviciilor judetene de ambulanta Arad, Hunedoara si Caras Severin. Sediul central este la Timisoara.
  • Se înfiinţează Serviciul Regional de Ambulanta Sud Vest, prin reorganizarea Serviciului judetean de ambulanţă Dolj, si desfiintarea Serviciilor judetene de ambulanta Mehedinti, Gorj, Valcea si Olt. Centrul este la Craiova, pe str. Maresal Ion Antonescu nr.16, se atrată în proiectul de HG.
  • Se înfiinţează Serviciul Regional de Ambulanta Sud, denumit în continuare Serviciul Regional de Ambulanta Sud, prin reorganizarea Serviciului judetean de ambulanţă Prahova, si desfiintarea Serviciilor judetene de ambulanta Arges, Calarasi, Teleorman, Giurgiu, Dambovita si Ialomita. Capitala este la Ploiesti.
  • Se înfiinţează Serviciul Regional de Ambulanta Sud Est, prin reorganizarea Serviciului judetean de ambulanţă Constanta, si desfiintarea Serviciilor judetene de ambulanta Braila, Buzau, Galati, Vrancea si Tulcea. Capitala este la Constanța.
  • Se înfiinţează Serviciul Regional de Ambulanta Nord Est, prin reorganizarea Serviciului judetean de ambulanţă Iasi și desfiintarea Serviciilor judetene de ambulanta Suceava, Botosani, Vaslui, Neamt si Bacau. Capitala este la Iași.
  • Serviciul de Ambulanță București-Ilfov rămâne neschimbat, fiind deja organizat pe bază regională.

(Descarcă de AICI Proiectul de hotarare și Nota de fundamentare)

Finanțarea Ambulanței: Fără firme private de asigurări

Proiectul de HG stipulează că serviciile de ambulanță publice nu vor încheia contracte cu firme private de asigurări pentru a presta pentru acestea servicii specifice.

”Serviciile regionale de ambulanță nu incheie contracte cu societati de asigurare private, sau cu orice alta persoana fizica sau juridica, contracte care fac obiectul activitatii de baza a serviciilor de ambulanta, respectiv asistenta medicala de urgenta, consultatii medicale de urgenta la domiciliu, transport medical asistat si neasistat”, se arată în proiect.

Finanțarea Serviciilor Regionale de Ambulanță se asigură în continuare de la bugetul de stat prin bugetul Ministerului Sănătății, însă pot fi finanțate și prin venituri proprii.


Veniturile proprii pot fi obținute prin asigurarea activității de transport asistat și neasistat pentru cazurile care nu se incadreaza in obligatiile de baza ale serviciilor regionale de ambulanta, precum si pentru asigurarea asistentei medicale in cazul manifestarilor sportive si a celor cu public larg, efectuate la cererea unor persoane fizice sau juridice, contra cost, sau a unor societati de asigurare private in baza unor contracte prealabile.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: