marți

26 martie, 2024

22 august, 2015

turism romania 3Guvernul a convenit vineri cu patronatele din turism introducerea unui impozit forfetar în domeniul hotelier care să fie aplicat pe cameră sau pe locul de cazare, indiferent de gradul de ocupare, impozit ce ar simplica procedura de colectare și ar lărgi, pe de altă parte, baza de impozitare din domeniu.

Această promisiune a fost făcute de către Victor Ponta, vineri, la o întâlnire pe care a avut-o la Mamaia cu oameni de afaceri din turism.

„S-a propus aici și vom analiza această opțiune, de introducere a unui impozit specific pentru turism, pe cameră sau pe loc de cazare, plafonat până la o cifră de afaceri de cinci milioane de euro.


Această decizie ar duce la debirocratizare, ar crește gradul de conformare la plata impozitelor și implicit colectarea, ar face mai simplu de plătit taxele și controale mai puține”, a explicat Victor Ponta, citat de Agerpres.

Proiectul de lege va fi elaborat și depus în Parlament în luna septembrie, urmând ca reglementarea să fie aplicată de la 1 ianuarie 2016, potrivit ministrului de Finanțe, Eugen Teodorovici, prezent și ela întîlnirea de la Mamaia.

„Nu mai plătești celelalte taxe ca o societate obișnuită, ci ai niște criterii simple și clare, plătești o sumă fixă și dacă ești bun, faci profit mai mare, dacă nu ești bun, ieși de pe piață”, a explicat premierul Ponta efectele impozitului forfetar din domeniul hotelier.

S-ar elimina astfel, potrivit inițiatorilor, numeroasele cazurile de evaziune fiscală din domeniul hotelier.

Nu mai contează gradul de ocupare


Guvernul a mai discutat și în anii trecuți o impozitare de acest fel, care să nu țină cont de gradul de ocupare.

În 2013, de exemplu, se elaborase chiar un proiect pentru înlocuirea cotei de 16% cu o taxă de bază de de 50 de euro pe cameră pe an pentru hotelurile de 1-2 stele, de 75 de euro pentru trei stele, 125 de euro pentru patru stele şi 200 de euro în cazul unităţilor de cinci stele.

Impozitul urma să se calculeze se calculează înmulţind trei indicatori: valoarea de bază, coeficienţii de sezonalitate şi cei de zonă.

România se situează detașat pe ultimul loc în UE la încasările din turism, cu doar 0,7% din PIB în 2014, în scădere față de nivelul de 0,8% consemnat pe 2013. An în care, potrivit datelor Eurostat, eram devansați de țări precum Croația (16,7% din PIB), Bulgaria (7,7% din PIB), Ungaria (3,9% din PIB), Cehia (3,6% din PIB) sau Polonia (2,2% din PIB).

Lucrurile par să stea la fel și după extinderea reducerii de TVA la 9%, după cazare, la serviciile all-inclusiv, din luna ianuarie 2015.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

”În ultima perioadă, auzim – îndeosebi din partea mediului de

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: