vineri

19 aprilie, 2024

21 noiembrie, 2011

Guvernul pregătește o hotărâre prin care România va acorda autorizații de muncă pe teritoriul său îndeosebi pentru lucrătorii străini înalt calificați, pentru a compensa din consecințele emigrării specialiștilor români în state unde sunt mai bine plătiți.

Conform unui proiect de HG pregătit de Ministerul Muncii, România menține numărul de 5.500 de autorizaţii de muncă ce vor fi eliberate în anul 2012 străinilor care vor să muncească pe teritoriul nostru, dar prevede posibilitatea suplimentării acestuia, la propinerea Ministerilui Muncii, dacă se înmulțesc solicitările peste nivelul stabilit.

Autorizațiile se referă la străinii din afara Uniunii Europene ”care doresc să se încadreze în muncă sau să presteze muncă în România în baza deciziei de detaşare a unui angajator persoană juridică străină”, se arată în documentul obținut de cursdeguvernare.ro.


Deși se menține numărul total al autorizațiilor disponibile, se schimbă subtanțial structura domeniilor și nivelurilor de competență pe care trebuie să le aibă beneficiarii.

Astfel, proiectul introduce o nouă categorie de autorizații pentru străini, și anume cele destinate lucrătorilor înalt calificați, care vor fi în număr de 1.000.

În schimb, scade numărul de autorizații pentru sezonieri și pentru lucrătorii transfrontalieri.

Pe cine primim și pe cine respingem:

  • Numărul autorizațiilor pentru lucrători permanenţi scade de la 4.000 la 3.000.
  • Numărul autorizaţiilor pentru lucrători detaşaţi crește de la 600 la 700.
  • Numărul autorizațiilor pentru lucrători sezonieri – scade de la 200 la 100
  • Numărul autorizaţiilor de muncă nominale rămâne 100;
  • Numărul autorizaţiilor pentru lucrători stagiari – crește de la 100 la 200.
  • Numărul autorizaţiilor de muncă pentru sportivi rămâne de 300
  • Numărul autorizațiilor pentru lucrători transfrontalieri scade de la 200 la 100.
  • Se introduce categoria autorizaţiilor de muncă pentru lucrători înalt calificați – 1000.

Motivele Guvernului: Plecarea specialiștilor noștri și fondurile europene

Ministerul Muncii își motivează proiectul de act normativ prin necesitatea aducerii de specialiști străini, pe fondul plecării specialiștilor români în străinătate, dar și prin oportunitatea venirii unor experți din afară în vederea derulării proiectelor pe fonduri europene.


Motivele invocate de Guvern:

  • potenţialul de dezvoltare economică a României prin utilizarea fondurilor structurale disponibile din partea Uniunii Europene,
  • necesitatea de a asigura forţa de muncă cerută în unele sectoare de activitate sau meserii, care nu poate fi acoperită de lucrătorii români, datorită emigrării acestora în străinătate,
  • transpunerea în legislația națională a reglementărilor Uniunii Europene,
  • prevenirea creşterii numărului de lucrători care lucrează în România fără forme legale,
  • necesitatea limitării numărului de lucrători detaşaţi datorită pericolului de dumping social.

Mărunțiș: 1,1 milioane de euro din taxele pe acte

Ca impact bugetar, Guvernul își freacă palmele pentru aproximativ 1,1 milioane de euro pe care speră să-i ia la bugetul de stat ”având în vedere costul de 200 euro care trebuie plătit pentru eliberarea unei autorizaţii de muncă conform prevederilor legale, cu excepţia autorizaţiilor de muncă acordate studenţilor sau lucrătorilor sezonieri pentru care se plăteşte 50 euro”.

”De asemenea pentru lucrători permanenţi sau asimilaţi lucrătorilor permanenţi, angajatorii vor plăti taxele, impozitele şi alte contribuţii prevăzute de legislaţia în vigoare”, mai enumeră autoritățile române.

Conform unor date de la Institutul Național de Statistică, cei 5.500 de străini care ar fi încadraţi în muncă în România ar reprezenta aproximativ 0,13% din numărul total al efectivului de salariaţi din economie, care era de 4.195.700 persoane la data de 31 iulie 2011.

”Prin promovarea migraţiei legale în beneficiul societății românești, imigranţilor şi statelor lor de origine, obiectivul principal al autorităţilor române fiind maximizarea efectelor pozitive şi limitarea efectelor negative ale imigraţiei pentru România şi pentru cetăţenii români. De asemenea, prin prezentul act normativ se asigură un control al numărului străinilor care intră în scop de muncă pe teritoriul României şi se limitează numărul lucrătorilor detaşaţi, pentru care nu se plătesc contribuţii de asigurări sociale în România”, mai urmărește Executivul.

Străini mulți, puține autorizații acordate

Deși numărul străinilor aflați în România depășea de 10 ori numărul maxim al autorizațiilor de muncă disponibile pe teritoriul românesc, au fost eliberate relativ puține astfel de documente.

În anul 2011, până pe 30 septembrie, din totalul de 5.500 de autorizații disponibile, au fost eliberate 1.987 de autorizaţii de muncă, din care 1.342 pentru lucrători permanenţi (32 pentru străini care se află la studii în România şi au drept de muncă, conform legii și 3 pentru reîntregirea familiei), 533 pentru lucrători detaşaţi, 112 pentru sportivi.

În anul 2010, disponibile au fost 8.000 de autorizaţii de muncă, însă au fost eliberate 2.912 autorizații cetățenilor străini, din care 2.286 au fost acordate pentru lucrători permanenți (43 pentru străini care se află la studii în România şi au drept de muncă și 5 pentru întregirea familiei), 395 au fost acordate pentru lucrătorii detaşaţi, 25 pentru lucrători sezonieri, 203 pentru sportivi și 3 pentru lucrători transfrontalieri.

Conform datelor Oficiului Român pentru Imigrări, în România sunt înregistraţi cu şedere legală 59.566 străini, din care 49.310 cu şedere temporară şi 10.256 cu şedere permanentă.

În privința scopului pentru care străinii au obţinut un drept de şedere temporară, 21.394 sunt membri ai unor familii din care fac parte și români, 12.718 de străini studiază în România şi 6.151 sunt angajați în România.

Din punct de vedere al ţărilor de origine, cei mai mulţi străini cu şedere temporară sunt din Republica Moldova (16.172), Turcia (6.854) şi China (4.438).

În ceea ce priveşte străinii cu şedere permanentă, cei mai mulţi sunt din China (2.543), Turcia (2.052) şi Siria (975).

(Citeşte şi publicaţia nou apărutăcronicaeuropeana.ro)

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: