vineri

26 aprilie, 2024

1 august, 2019

Guvernul pregătește publicul pentru primele măsuri menite să evite derapajul bugetar, care ar urma să fie aplicate de guvernul PSD-ALDE.

Agențiile de știri au publicat, în noaptea de miercuri spre joi, o serie de informații – furnizate ”pe surse” din Palatul Victoria – referitoare la un început de reformă a aparatului administrativ central, la introducerea de taxe la băuturile răcoritoare și creșterea accizelor la țigarete, eliminarea unor sporuri și taxarea pensiilor care nu se bazează pe contributivitate.

Toate deciziile, care ar urma să fie aprobate în guvern înainte de rectificarea bugetară, cel mai probabil luni, sunt luate în calcul în condițiile în care Guvernul trebuie să facă rost de aproape 7 miliarde de lei pentru a menține deficitului bugetar sub 3%.


Ministerul de Finanțe asigură, de luni de zile, că are la buget bani suficienți pentru a-și onora toate obligațiile, chiar și pentru investiții publice, dar a tăiat, de exemplu, alocările către administrațiile locale.

Vești proaste pentru pensionarii ”speciali”

Pensiile speciale vor avea un sistem de impozitare graduală, între 10 și 50%, la cuantumuri diferite, conform unui act normativ pregătit de Guvern, au declarat surse oficiale citate de Mediafax.

Astfel, pensiile sub 2.000 de lei nu sunt impozitate, cele între 2000 și 7.000 de lei vor avea un impozit de 10%, între 7.000 de lei și 10.000 de lei impozitul va fi 30%, iar pentru pensiile speciale care depășesc 10.000 de lei impozitul va fi de 50%.

Impozitul va fi aplicat doar pensiilor speciale, nu și celor din contrbuții, au precizat sursele citate. Măsura ar urmă să afecteze aproximativ 4.000 de persoane care au pensii speciale mai mari de 7.000 de lei.

Posturi tăiate, posturi blocate și fără spor de condiții vătămătoare


Guvernul pregătește diminuarea numărului de posturi din aparatul de stat central, reducând la jumătate numărul de secretari de stat și înjumătățind schema de personal a cabinetelor secretarilor de stat care rămân în sistem, au declarat surse oficiale, citate de Mediafax.

Reducerea cu 50% a secretarilor de stat nu va afecta instituțiile cu un singur secretar de stat, dar cele cu multe posturi de secretar de stat ar urma să piardă chiar mai mult de jumătate din numărul de secretari de stat.

Pe de altă parte, posturile vacante din sectorul bugetar vor fi blocate, cu excepţia Sănătăţii, Educaţiei și Poliţiei, potrivit Agerpres.

Guvernul are în vedere și reglementarea numărului de posturi de conducere în aparatul central al statului. În prezent, numărul de posturi de conducere este limitat în cazul funcționarilor publici, unde posturi de conducere pot fi 12% din numărul total de angajați. Urmează ca reglementarea care se aplică funcționarilor publici să fie extinsă și la restul administrației centrale, cu excepția câtorva domenii ca învățământul, sănătatea sau poliția.

Măsura vizează unele compartimente conduse de șefi, dar cu un număr foarte mic de subordonați.

De asemenea, un alt proiect pentru eficientizarea resurselor bugetare privește eliminarea sporului de 15% pentru condiții grele și vătămătoare. 

Eliminarea sporului de 15% pentru condiții grele și vătămătoare a fost decisă pe motiv că autoritățile au constatat că existau instituții unde angajații primeau acest spor doar pentru că aerul din București, de exemplu, este poluat.

Măsura nu va afecta medicii, profesorii, polițiștii sau magistrații, dar oficialii guvernamentali spun că pentru aceștia sporul va fi o sumă fixă și nu actualul procent de 15%.

Măsura va fi discutată cu sindicatele în următoarea perioadă, scriu Mediafax și Agerpres.

Acciză nouă la băuturi răcoritoare, acciză mai mare la țigarete

Guvernul va discuta la începutul săptămânii viitoare un proiect de act normativ care prevede printre altele introducerea unei taxe pe zahărul din băuturile răcoritoare, au declarat surse guvernamentale.

Taxa ar urma să fie introdusă din septembrie şi ar mări preţul litrului de băutură răcoritoare cu circa 1 leu. Măsura face parte dintr-un pachet de măsuri care mai prevede creşterea accizelor la tutun.

Taxa pe răcoritoare este iniţiativa Ministerului Sănătăţii şi este susținută de Ministerul Finanţelor, cu explicația că taxe similare se mai aplică și în alte state UE: Marea Britanie, Danemarca, Finlanda sau Irlanda.

Băuturile cu un conţinut de zahăr între 5 şi 8 grame la 100 de mililitri vor avea o acciză de 0,8 lei pe litru.

Băuturile cu un conţinut de peste 8 grame la 100 de mililitri de produs vor fi taxate cu 1 leu pe litru.

Acciza va fi datorată de producători, importatori sau cei care achiziţionează intracomunitar, dar cel mai probabil se va reflecta şi în preţul la raft.

Autorităţile estimează la circa 80 de litri pe român consumul mediu anual de băuturi răcoritoare cu conţinut ridicat de zahăr.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: