joi

25 aprilie, 2024

5 martie, 2019

Moment festiv organizat la Cotroceni cu ocazia promulgării legii Autostrăzii Unirii

Legea Autostrăzii Moldova, votată cu mare entuziasm și acoperire media, a fost deja încălcată în două puncte esentiale, chiar înainte de-a se urni ceva pentru punerea ei în aplicare.

Informația a fost furnizată luni seară de către deputatul USR Cătălin Drulă, care a vorbit la Digi24 despre lipsa infrastructurii din România.

Potrivit deputatului USR, 2 sunt punctele în care legea- votată de Parlament pe 7 noiembrie 2018 și promulgată rapid de președintele Klaus Iohannis- a fost deja încălcată

Prima încălcare a legii: „Pe sectorul Tg Neamț-Iași, deci partea până în munți, cine se ocupă de autostradă? Nu Ministerul Transporturilor, ci Comisia Națională de Strategie și Prognoză, deși în lege scrie explicit, la art. 4, că trebuie să se ocupe Ministerul Transporturilor”.


A doua încălcare a legii: ”Licitația nu a fost lansată, deși, potrivit aceluiași art. 4,  trebuia să fie lansată în 30 de zile de la promulgarea de către președinte”.

”Putem să considerăm și o sesizare către organele în drept, pentru că e prevăzut și în Codul Penal când nu respecți prevederile unor legi”, a avertizat Cătălin Drulă, care a mai comentat: „Atunci când ai incompetență și corupție într-un domeniu, nu poți face rachetă spațială, tot conservă îți iese. (…)  Lumea are impresia că merge greu, dar de fapt nu se întâmplă nimic, nu se mișcă hârtiile, nu se lansează licitațiile, nu se semnează contractele. Ce se poate întâmpla? Nu să apară o autostradă din senin, dacă nimeni nu se ocupă de ea. Și pe această situație, PSD, dl Dragnea, nu e în stare să facă nimic, deși au avut toată puterea în mână, toate pârghiile”, a mai spus parlamentarul.

La momentul promulgării legii (29 noiembrie 2018), președintele Iohannis anunța: ”Avertizez Guvernul că în bugetul pentru anul viitor trebuie să se regăsească cu prioritate fonduri pentru Autostrada Unirii. Avertizez că a nu se ocupa de asta, înseamnă a încălca legea. Avem sprijinul Comisiei şi al instituţiilor europene. Vă asigur că voi urmări cu deosebită atenţie demersul Guvernului pentru că e un proiect prioritar pentru milioane de români.

Dinspre Administrația Prezidențială nu a venit niciun avertisment legat de blocarea proiectului de către guvern, care a decis să îl pună pe lista eventualelor proiecte realizate în Parteneriat Public-Privat.


Proiectul de lege a fost iniţiat în luna mai a anului trecut de un grup de 71 de parlamentari de la toate partidele politice, cu excepţia ALDE.

Proiectul de buget 2019 nu conținea inițial nicio alocare financiară pentru acest proiect. După ce asociațiile Mișcarea pentru Dezvoltarea Moldovei, Împreună pentru A8 și Moldova Vrea Autostradă au emis un comunicat critic la adresa guvernării, CNAIR a anunțat că este vorba de o simplă eroare și că proiectul are bugetat 9 milioane lei credite bugetare și alte 37 milioane lei, credite de angajament.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: