marți

26 martie, 2024

4 august, 2017

Guvernul a aprobat vineri un proiect de ordonanță care modifică Codul Muncii, eliminând posibilitatea ”negocierii” cuantumului amenzii amenzile pe care inspectorii ITM le pot aplica pentru muncă ”la negru”.

Amenda ”standard” care urmează să fie aplicată angajatorului este de 20.000 de lei pentru fiecare persoană găsită că lucrează fără un contract de muncă sau fără ca acest contract să fi fost înregistrat în registrul general al salariaților.

Potrivit actualelor prevederi, amenda putea fi aplicată în plaja 10-20.000  de lei pentru fiecare persoană găsită în neregulă din punct de vedere al formelor de angajare.


Suplimentar, după decizia de vineri, inspectorii primesc puterea să suspende activitatea unei companii până la plata amenzilor.

(Descărcați AICI proiectul de OUG)

Codul Muncii pare adaptat și realităților europene: Primirea la muncă a unei persoane aflate în situație de ședere ilegală în România, cunoscând că aceasta este victimă a traficului de persoane constituie infracțiune și se sancționează cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă. 

Potrivit textului discutat în ședința de guvern, noile sancțiuni sunt:

  • Primirea la muncă a unei persoane fără încheierea unui contract individual de muncă, potrivit art. 16 alin. (1) lit. a), amendă de 20.000 lei pentru fiecare persoană identificată.
  • Primirea la muncă a unei persoane fără transmiterea raportului de muncă în registrul general de evidență a salariaților cel târziu în ziua anterioară începerii activității, amendă de 20.000 lei pentru fiecare persoană identificată;
  •  Primirea la muncă a unui salariat în perioada în care acesta are contractul individual de muncă suspendat, amendă de 20.000 lei pentru fiecare persoană identificată;
  • Primirea la muncă a unui salariat în afara programului de lucru stabilit în cadrul contractelor individuale de muncă cu timp parțial, amendă de 10.000 lei pentru fiecare persoană identificată.
  • Angajatorul este obligat să păstreze la locul de muncă o copie a contractului individual de muncă pentru salariații care prestează activitate în acel loc. Încălcarea acestei prevederi, amenda de 10.000 lei

Inspectorul de muncă poate dispune, ca sancțiune complementară, sistarea activității locului de muncă organizat supus controlului, conform procedurii de sistare elaborată de Inspecția Muncii și aprobată prin ordin de ministru, după consultarea prealabilă a confederațiilor sindicale și patronale reprezentative la nivel național.


Angajatorul poate relua activitatea numai după achitarea amenzii contravenționale aplicate și după ce demonstrează că a remediat deficiențele care au condus la sistarea activității.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

”În ultima perioadă, auzim – îndeosebi din partea mediului de

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: