Cupru Min Abrud, compania care exploatează cel mai mare zăcământ de cupru al României, va vira statului dividende de aproape 46,2 milioane de lei, adică jumătate din profitul net al companiei pe 2021, potrivit unui memorandum aprobat, miercuri, de Guvern.
Investițiile necesare în acest an se ridică la 91,8 milioane de lei, cam cât a fost și profitul. Fără investiții este periclitată continuarea activității companiei, potrivit datelor din documentul citat. Datele au fost prezentate în susținerea propunerii ca dividendele să NU ia 90%, ci doar 50% din profitul net al companiei (aproape 92,4 mil. lei).
Cupru Min exploatează cel mai mare zăcământ de cupru din România, evaluat la circa 60% din rezerva națională de cupru. „Este singura societate din România, având domeniul de activitate exploatarea zăcămintelor de cupru, care a supraviețuit perioadei post revoluție”, spune memorandumul redactat de Ministerul Economiei.
Astfel, documentul nu dă multe șanse de succes reluării exploatării celui de-al doilea cel mai mare zăcământ de curpru, al companiei Moldomin – aflată în lichidare. Activele Moldomin au fost cumpărate de o companie turcească, pentru rezervele de cupru din zona Moldova Nouă (Caraș Severin), estimate la circa 200 de milioane de tone, sau la circa 30% din rezervele României.
Activele Moldomin au fost adjudecate acum mai bine de un an, dar licența de exploatare a expirat în 14 martie și nu a fost prelungită, potrivit datelor Agenției Naționale de Resurse Minerale (ANRM). Aici Moldomin nu figurează decât ca titular al licenței pentru cariera de banatite, de minereu de cupru cu conținut scăzut.
O investiție necesară ca apa
Exploatarea și prepararea minereului la Roșia Poieni (cariera principal a companiei) se realizează la scară mare (peste 3 milioane de tone masă minieră/an).
În acest scop, „Cupru Min SA este dotată, în cea mai mare parte, cu echipamente și utilaje depășite din punct de vedere tehnologic, cu o vechime de peste 40 de ani, care prezintă uzuri fizice cât și morale și au durata normală de funcționare depășită, fiind amortizate integral” , spune memorandumul Ministerului Economiei.
Cea mai mare parte a a investițiilor de peste 91 de milioane de lei este, prin urmare, necesară pentru asigurarea continuării activității. Circa 8 milioane de lei, de pildă, ar trebui investiți pentru „lucrările de deschidere” în cariere.
Dacă acestea nu se fac, va fi „imposibilă exploatarea minereului de cupru in Cariera Roșia Poieni, în anul 2023, în condiții de eficiență economică”.
Suma nu este mare, 8 milioane de lei, dar este vitală pentru companie și, probabil, va fi luată din profitul rămas după dividendele statului.
La fel, supraînălțarea unui bazin de decantare costă 3,5 milioane de lei, dar este prețul evitării poluării, pentru care Guvernul a mai plătit despăgubiri în cazul Moldomin.
Urmează sumele mari…
Ierarhia urgențelor
Ierarhizarea priorităților pentru celelalte obiective va fi dificilă. Managementul companiei va trebui să aleagă între:
- înlocuirea echipamentelor de flotație, montaj (fundații, eșafodaje, conducte, electropompe) necesară tot pentru acticvitatea curentă: necesar de investiție de 30 de milioane de lei, dintr-un total de 99;
- achiziții de excavator pe senile (electric), autobasculante, încărcătoare frontale, pompe, instalație preparare explozivi – de asemeni pentru activitățile curente: buget total de aproape 38,7milioane de lei.
- achiziția unei instalații de foraj – inclusă în același buget;
- lucrări de construcții montaj echipamente electrice pentru benzile transportoare: necesar: peste 10 milioane de lei;
La acestea se adaugă costurile cu cu materialele și piesele de schimb pentru anul 2022, de circa 152,93 milioane lei.
Visul lanțului de producție
Memorandumul menționează, în treacăt, și „ necesitatea de a se crea condițiile prelucrării concentratului de cupru în România, prin construcția unei uzine metalurgice care să închidă lanțul de producție și să creeze valoare adăugată”.
Minereul are un conţinut de 0,37 – 0,4% cupru. În urma prelucrării în cele două linii de flotaţie existente la Uzina din Dealul Piciorului, concentraţia ajunge la 20-21%. Concentratul de cupru este cumpărat de Trafigura, unul dintre cei mai mari brokeri de mărfuri din lume, și este vândut mai ales procesatorilor din China, potrivit datelor disponibile.
În România nu mai există de 15 ani un combinat care să prelucreze minereul de cupru. În 1990 existau tre: Apelum Zlatna, Phoenix Baia Mare și Sometra Copşa Mică.
Intenția de a sprijini Cupru Min să construiască un combinate de prelucrare a mai apărut acum 5 ani, când se vorbea de o investiție de 300 de milioane de euro. O intenție bună sacrificată ca multe altele.
***