sâmbătă

20 aprilie, 2024

16 ianuarie, 2021

Ministrul francez al Economiei, Bruno Le Maire, a exprimat vineri opoziţia fermă a autorităţilor de la Paris faţă de o eventuală preluare a grupului de distribuţie Carrefour de către rivalul canadian Couche-Tard. Declarația a provocat scăderea cotaţiei acţiunilor Carrefour cu 4,5%, informează AFP, prleuată de Agerpres.

Sâmbătă, în urma anunțării poziției executivului francez, grupul canadian de distribuţie Alimentation Couche-Tard a decis să renunţe la oferta sa în valoare de 16,2 miliarde euro. Cel puțin până după alegerile prezidențiale din 2022, conform unor surse Reuters.

„Poziţia mea este un NU politicos, însă este un răspuns clar şi definitiv”, a declarat vineri Bruno Le Maire, într-un interviu pentru postul de televiziune BFMTV. Cu o zi înainte, acesta susținea că nu este „favorabil apriori” unei astfel de operaţiuni în numele securităţii alimentare a francezilor.


„Ceea ce este în joc este securitatea alimentară a ţării noastre… securitatea alimentară este un subiect strategic pentru ţara noastră şi de aceea nu vindem un mare retailer francez”, a susţinut Bruno Le Maire.

Oficialul a explicat că „grupul Carrefour este cel mai mare angajator privat din Franţa, cu aproape 100.000 de salariaţi”, adăugând şi că grupul „este responsabil pentru aproape 20% din distribuţia de alimente în Franţa”.

Lanţul canadian de magazine de proximitate Alimentation Couche-Tard Inc. a dezvăluit miercuri că analizează o posibilă preluare a grupului francez de distribuţie Carrefour SA, prezent şi pe piaţa din România. Couche-Tard a precizat că oferă 20 de euro pentru fiecare acţiune Carrefour, iar o posibilă preluare ar permite grupului canadian să îşi extindă prezenţa în Europa, unde grupul francez are peste 2.800 de supermarketuri şi 703 hypermarketuri, precum şi în America Latină.

Pentru a se opune unei eventuale preluări a Carrefour, Guvernul de la Paris poate recurge la o lege care controlează investiţiile străine, reglementare ce îi permite să blocheze operaţiunile de preluare în industria agro-alimentară. „Avem la dispoziţie un instrument juridic, aş prefera să nu fiu nevoit să îl utilizez”, a mai spus ministrul Economiei, adăugând că o va face dacă va fi nevoie.


Carrefour, companie care operează o gamă largă de magazine, de la mici magazine de proximitate până la hypermarketuri, are aproximativ 105.000 de angajaţi în Franţa, ceea ce face din posibila preluare a acestei companii un subiect sensibil pentru autorităţile de la Paris. Franţa s-a opus şi în trecut preluării companiilor sale de tip blue-chip de către firmele din străinătate.

De exemplu, în 2005 politicienii francezi au respins încercarea grupului american PepsiCo Inc. de a prelua Danone SA, iar mai recent achiziţionarea operaţiunilor din domeniul energetic ale Alstom SA de către grupul american General Electric Co. a fost aprobată numai cu condiţii stricte.

În România, Grupul Carrefour oferă clienţilor săi multiple posibilităţi de a face cumpărături, atât în cele peste 370 de magazine din ţară.

Couche-Tard își retrage oferta

Grupul canadian de distribuţie Alimentation Couche-Tard a decis să renunţe la oferta sa, în valoare de 16,2 miliarde euro, de preluare a grupului francez Carrefour SA, pe fondul opoziţiei exprimate de guvernul francez, au declarat pentru Reuters două surse din apropierea acestui dosar, prleuate de Agerpres.

Decizia de abandon a venit la finalul unei întâlniri care a avut loc vineri între ministrul francez al Economiei, Bruno Le Maire şi fondatorul Couche-Tard, Alain Bouchard.

Potrivit surselor, la această întâlnire, Bouchard ar fi promis că grupul canadian va investi trei miliarde de euro în Carrefour şi va păstra locurile de muncă timp de doi ani. În plus, Bouchard ar fi promis că noua entitate rezultată în urma fuziuni va fi listată atât la bursa de la Toronto cât și la cea de la Paris iar actualul director de la Carrefour, Alexandre Bompard şi omologul său de la Couche-Tard, Brian Hannasch urmau să fie co-directori generali la noua entitate.

Cu toate acestea, ministrul francez al Economiei şi-a reiterat opoziţia faţă de preluarea Carrefour de către o companie străină adăugând că orice astfel de tranzacţie este imposibilă înaintea alegerilor prezidenţiale din 2022, susţin sursele.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: