marți

7 februarie, 2023

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

26 septembrie, 2013

Purtătorul de cuvânt al Guvernului francez, Najat Vallaud-Belkacem, a declarat joi, pentru postul de radio RMC, că „nu sunt întrunite condiţiile” pentru aderarea României şi Bulgariei la spaţiul Schengen, anunță agenția MEDIAFAX.

„Credem că nu sunt întrunite condiţiile (pentru aderarea României şi Bulgariei la Schengen) şi nu suntem singurii (care sunt de aceeași părere)”, a declarat Najat Vallaud-Belkacem.

Potrivit site-ului publicaţiei Journal du Dimanche, Olanda, Italia şi Spania refuză, de asemenea, intrarea României şi Bulgariei în spaţiul Schengen.


Extinderea spațiului Schengen se decide în unanimitate de către statele membre.

Subiectul Schengen a fost declanșat în Franța de recentul scandal al expulzării romilor din taberele ilegale.

Un colaborator apropiat al preşedintelui francez, François Hollande, căruia nu i se precizează identitatea, a declarat pentru Europe1.fr că României îi va fi refuzată aderarea la Schengen pe 1 ianuarie, deoarece condiţiile nu vor fi îndeplinite, fără să ofere alte explicații.

Europe1 citează pe site declaraţia „majoritatea romilor cu vocaţia de a fi escortaţi în ţara de origine” şi i-o atribuie lui François Hollande, comentând că „seamănă afirmaţiei de marţi a lui Manuel Valls” şi că nu există aproape nicio diferenţă de poziţie între şeful statului francez şi ministrul de Interne pe acest subiect spinos.


„Doar o minoritate caută să se integreze”, ar mai fi declarat preşedintele francez într-un cerc restrâns, după ce Valls a declanşat polemica cu privire la romi, scrie postul.

Evoluția controversei pe problema romilor din Franța

Ce a declarat ministrul Manuel Valls, marți

Ministrul de Interne al Franței, Manuel Valls, a declarat pentru postul de radio France Inter că problema romilor nu poate fi rezolvată prin inserţie socială, deoarece numărul celor care vor să se integreze în Franţa este mic, a transmis marți agenția Mediafax.

„Este iluzoriu să ne gândim că vom rezolva problema populaţiei rome prin inserţie” socială, a spus ministrul francez, asigurând că doar o minoritate a romilor vrea să se integreze în Franţa.

Nu există „altă soluţie decât destructurarea treptată a acestor tabere şi conducerea (locuitorilor lor) la frontieră”, a concluzionat ministrul Manuel Valls.

Comisia a amenințat Franța cu sancțiuni

La o zi după declarațiile ministrului de Interne francez, un purtător de cuvânt al Comisiei Europene (CE), Olivier Bailly, avertiza: „Dacă aceste principii înscrise în Tratatate nu sunt respectate, Comisia va utiliza toate mijloacele pe care le are la dispoziţie”.

CE poate iniția o procedură de infringement împotriva unui stat membru, în cazul în care apreciază că acesta nu respectă drepturile fundamentale ale cetățenilor UE. Romii amenințați cu expulzarea sunt cetăţeni europeni și au dreptul să circule liber în toată Uniunea.

„Urmează alegeri în Franţa”, a rezumat Viviane Reding, vicepreşedinta CE și comisarul UE pe Justiție, referindu-se la alegerile municipale din această ţară, prevăzute în martie 2014.

 

Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

România a reușit să facă progrese semnificative în ceea ce privește recuperarea decalajului față de media în privind PIB-ului pe cap de locuitor. Odată cu aderarea la NATO

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: