duminică

26 iunie, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

7 octombrie, 2021

elevi clasa examen studiu

Bursele școlare de performanţă, de merit, de studiu şi cele de ajutor social vor fi majorate începând cu semestrul al II-lea al anului școlar, conform unei HG adoptate în ședința de guvern de miercuri.

„Aceste cuantumuri vor fi valabile începând cu semestrul doi al anului şcolar 2021-2022, care va începe în data de 10 ianuarie. Deci, semestrul întâi are bursele prevăzute în legea bugetului pentru anul 2021.

Este vorba de o îmbinare a celor două reglementări, anul şcolar care se întinde pe doi ani calendaristici şi legea bugetului care se face în acelaşi an”, a declarat ministrul Sorin Cîmpeanu, a declarat ministrul, la finalul primei ședințe de guvern de după demiterea Cabinetului Florin Cîțu.


Astfel:

  • bursele de performanţă vor creşte de cinci ori, de la 100 de lei la 500 de lei
  • bursele de merit se vor dubla, de la 100 la 200 de lei.

Pe de altă parte, creşte plafonul de la care acestea vor putea fi acordate: de la media 8,50 la media 9,50.

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a explicat această creștere a mediei de la care se acordă bursele, prin faptul că epidemia de Covid-19 a distorsionat mult notarea. „Urmare a predării on-line, urmare a renunţării la teze, rezultatele au fost foarte mult distorsionate, în aşa fel încât 50% din elevii României s-ar fi încadrat la burse de merit, urmare a rezultatelor înregistrate la nivelul anului şcolar 2020-2021”.


În anul şcolar 2020-2021, un număr de 553.000 de elevi au înregistrat medii peste 8,50 şi 347.000 de elevi au avut medii peste 9,50.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

Ministrul a susținut că această măsură era necesară, sugerând că ea nu are explicații electorale și politice. O creştere a burselor va încuraja performanţa, dar ar urma să ducă şi la reducerea abandonului şcolar, a spus ministrul, care a mai menţionat că îşi menţine intenţia referitoare la condiţionarea acordării bursei de o bună prezenţă la şcoală, astfel încât elevii să nu aibă mai mult de zece absenţe nemotivate într-un semestru. Condiţia va fi reglementată prin ordin al ministrului Educaţiei.

„Această creştere semnificativă a burselor, de până la cinci ori, înseamnă pe de o parte o încurajare a performanţei, dar pe de altă parte înseamnă o măsură menită să reducă abandonul şcolar. În momentul în care mai mulţi copii din aceeaşi familie au şansa acestor burse, deja venitul din burse devine atât de atractiv, încât părinţii să susţină activitatea în şcoală a propriilor copii. Da, este o măsură care vizează ambele planuri, pentru că la zece absenţe nemotivate pe semestru, aceste burse se pierd”, a spus ministrul Educației.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Consumatorii români aveau, la nivelul anului 2021, o paritate a puterii de cumpărare de 55,5% din media europeană, procent identic cu cel din 2020, cel mai redus de...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: