11 august, 2022

Doar patru companii au reușit să se încadreze în bugetul sesiunii din această vară a schemei de ajutor de stat pentru investiții cu impact major în economie. Ulterior, Ministerul Finanțelor Publice (MFP) a elaborat un proiect de HG prin care solicită majorarea plafonului schemei cu un miliard de lei. Suma acoperă însă circa o șesime din valoarea proiectelor de investiții rămase pe dinafară la sesiunea amintită.

În perioada 15 iunie – 26 iulie a avut loc sesiunea de depunere a cererilor de acord pentru finanțare în baza H.G. nr.807/2014 pentru instituirea unei scheme de ajutor de stat având ca obiectiv stimularea investițiilor cu impact major în economie.

”La finalul acestei sesiuni s-a constatat un interes deosebit din partea investitorilor pentru a accesa ajutor de stat în baza acestei scheme de ajutor de stat, fapt demonstrat de cele 193 de dosare înregistrate”, potrivit proiectului de HG.


Patru companii, respectiv Paper Invest, Star Assembly, Knauf Insulation și Interpork Plus, au reușit să se încadreze în plafonul de 700 de milioane de lei. Valoarea investițiilor propuse de aceste companii se ridică la 3,2 miliarde de lei, iar a ajutorului de stat solicitat la 682,7 milioane de lei.

Alte 179 de cereri au rămas pe dinafară. Valoarea investițiilor totale propuse de aceste companii se ridică la 13,7 miliarde de lei, iar a ajutorului de stat la 5,7 miliarde de lei, potrivit calculelor CursdeGuvernare pe baza datelor oficiale.

Din listele publicate de MFP reiese că cele patru cereri acceptate sunt și cererile cu cea mai mare valoare a investiției.

Bugetul total al schemei de ajutor de stat este de 6,38 miliarde de lei (circa 1,45 miliarde de euro), iar MFP a solicitat majorarea la 7,37 miliarde de lei (1,49 miliarde de lei).


”În consecință, bugetul mediu anual al schemei de ajutor de stat se va majora de la 638 milioane lei, respectiv echivalentul a aproximativ 145 milioane euro la 737,995 milioane lei, respectiv echivalentul a aproximativ 149,999 milioane euro”, se arată în nota de fundamentare a proiectului de HG amintit.

Din datele aferente sfârșitului lui 2021 reiese că statul a plătit până la finele anului trecut ajutoare de stat în valoare de 394,1 milioane de euro pentru proiectele în implementare sau finalizate, mai puțin de jumătate din sumele pe care le-a aprobat, de circa 921,8 milioane de euro.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: