28 iunie, 2022

Viitorul program de cumpărare de obligațiuni al Băncii Centrale Europene (BCE) va reduce costurile de finanțare în creștere ale țărilor vulnerabile din zona euro, menținând în același timp presiune asupra guvernelor de a-și echilibra bugetele, a declarat marți președintele BCE, Christine Lagarde, potrivit Reuters.

Pe măsură ce BCE se apropie de momentul în care va lua efectiv decizia de majorare a ratelor de referință, dobânzile la care se împrumută statele puternic îndatora din zona euro, în special Italia, cresc semnificativ, iar diferența față de bondurile germane – de referință – se adâncește.

Acest lucru a determinat BCE să accelereze eforturile de implementare a unui nou program de cumpărare de obligațiuni, care nu a fost încă dezvăluit. Factorii politici nu au căzut încă de acord asupra detaliilor schemei, dar cei mai mulți au fost de acord că BCE trebuie să intervină dacă piețele se îndepărtează de la fundamentele economice.


Comentariile lui Lagarde sugerează că această nouă schemă va impune, probabil, anumite condiții pentru țările care beneficiază de ea.

„Noul instrument va trebui să fie eficient, proporțional și să prevadă în același timp suficiente garanții pentru a menține traiectoria statelor membre către o politică fiscală solidă”, a declarat Lagarde la forumul anual al BCE din Sintra, Portugalia.

Surse Reuters au precizat că aceste condiții ar fi relativ ușor de respectat și ar viza respectarea recomandărilor economice ale Comisiei Europene, pe care țările trebuie să le respecte deja pentru a obține finanțare de la Uniunea Europeană.

Guvernatorul băncii centrale belgiene Pierre Wunsch a declarat pentru Reuters că schema BCE ar trebui să fie nelimitată și să vină fără condiții oneroase, dar că banca centrală ar trebui să o acorde doar țărilor cu planuri fiscale credibile.


BCE intenționează să majoreze ratele dobânzilor cu 25 de puncte de bază la ședința de pe 21 iulie, pregătind terenul pentru o potențială majorare mai de amploare în septembrie, în situația în care prognozele de inflație nu coboară.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: