joi

25 aprilie, 2024

15 mai, 2012

Guvernul va aproba miercuri, în şedinţă, un acord prin care Banca Mondială pune la dispoziţie României o linie de creditare de un miliard de euro, a declarat marţi premierul Victor Ponta.

„Mâine, în şedinţa de guvern, vom aproba documentele necesare pentru un acord cu totul şi cu totul special: cea mai mare linie de credit pe care Banca Mondială a acordat-o vreodată României, un miliard de euro”, a spus Ponta, citat de Agerpres.

El a arătat că banii vor fi la dispoziţia României ca „sumă de siguranţă”, pentru „orice fel de necesităţi”.


„Acest miliard de euro este la dispoziţia României pentru orice fel de necesităţi, practic, în plus faţă de ceea ce FMI şi Comisia Europeană aveau în acest moment la dispoziţia României. Este o sumă de un miliard de euro, de siguranţă, pe care România o poate accesa în orice moment”, a precizat şeful Guvernului.

Pentru ca linia de finanţare să fie disponibilă României, boardul Băncii Mondiale trebuie să aprobe acordul în şedinţa care va avea loc probabil pe 14 iunie.

Acordul va fi unul de tip preventiv, pe trei ani, România urmând să plătească dobânzi doar dacă accesează linia.

Dobânzile medii actuale ale Băncii Mondiale sunt de 3-3,5% pe an, în condiţiile în care România se poate împrumuta în prezent de pe piaţa liberă la dobânzi de 5-6%.


„Până acum plăteam dobândă 5-6, aproape 7%, acum ne împrumutăm pe trei ani fără dobândă, dacă nu tragem banii. Ştim că există această rezervă şi nu pot face cu uşurinţă speculaţii împotriva României”, a explicat secretarul de stat în Ministerul Finanţelor Liviu Voinea.

El a subliniat că această rezervă nu va putea fi folosită pentru majorări de salarii sau pensii.

„Aceşti bani, ca şi cei existenţi deja în rezervă, dar de data aceea cu dobândă, sunt pentru cheltuielile curente, existente ale statului. De exemplu, pentru plata la nevoie a salariilor şi pensiilor aşa cum sunt ele, nu pentru creşterea lor. bani pentru creşterea salariilor şi a pensiilor au fost agreaţi cu FMI, există în buget şi acestea sunt angajamente care vor fi respectate, dar nu din banii de rezervă bugetară”, a afirmat Voinea.

Potrivit acestuia, pentru încheierea acordului, România a îndeplinit o serie de condiţionalităţi, prevăzute şi în scrisoarea de intenţie cu FMI.

„Se referă la zona de sănătate, de exemplu, reevaluarea procedurilor în care se trec medicamentele pe lista de compensate, întărirea guvernanţei economice în întreprinderile de stat şi în special în zona de energie, continuarea procesului de privatizare, restructurarea ANAF”, a detaliat secretarul de stat.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: