joi

25 aprilie, 2024

7 iulie, 2012

Guvernul a decis, sâmbătă, să aloce 95,6 milioane de lei (circa 21 de milioane de euro) pentru organizarea referendumului de demitere a președintelui programat pentru 29 iulie și a stabilit programul scrutinului.

Banii provin din Fondul de Rezerva la dispozitia Guvernului, prin bugetele Ministerului Administrației și Internelor, Autoritatii Electorale Permanente, Ministerului Afacerilor Externe, Secretariatului General al Guvernului si Serviciului de Telecomunicatii Speciale.

Guvernul a hotărât și înființarea, în perioada electorală, a unei comisii de transparență compuse din câte un reprezentant al fiecărui partid politic parlamentar, doi reprezentanți ai organizațiilor neguvernamentale, un reprezentant al Autorității Electorale Permanente și doi reprezentanți ai Clubului Român de Presă.


Această comisie va avea rolul de a supraveghea modul în care se vor efectua cheltuielile pentru organizarea referendumului.

Confectionarea stampilelor cu mentiunea “Votat”si a timbrelor autocolante se va realiza de catre MAI prin Regia Autonoma “Monetaria Statului” respectiv Compania Nationala “Imprimeria Nationala S.A.”.

Buletinele de vot vor fi tipărite de MAI prin Regia Autonoma “Monitorul Oficial”.

Vineri seara, președintele suspendat, Traian Băsescu, a solicitat, în mod expres, ca buletinele de vot să fie tipărite de Monitorul Oficial.


”Sper ca hotărârea Guvernului legată de organizarea referendumului, modul cum se va organiza, să fie una corectă. Sper ca buletinele de vot să nu se tipărească de-a lungul şi de-a latul patriei, de tot soiul de SRL-uri. Sper ca Monitorul Oficial să fie desemnat să tipărească buletinele înseriate”, a spus Traian Băsescu.

A început campania pentru referendum. Programul:

  • Începând cu data de 6 iulie, dată la care Parlamentul a adoptat propunerea de suspendare a Președintelui și a stabilit data referendumului național, a început campania pentru referendum.
  • Cel mai târziu, pe data de 8 iulie vor fi trași la sorți cei 7 judecători ai Înaltei Curți de Casație și Justiție care vor constitui Biroul Electoral Central.
  • Cel mai târziu în 12 iulie va fi definitivată delimitarea, numerotarea și aducerea la cunoștință publică a secțiilor de votare și a localurilor de vot.
  • În ziua de 28 iulie se încheie campania pentru referendum.
  • Votarea are loc în data de 29 iulie 2012, începe la ora 8.00 și se termină la ora 20.00.
  • În cel mult 24 de ore de la încheierea scrutinului se înaintează către BEC rezultatele de la secțiile de votare împreună cu documentele însoțitoare, iar după centralizarea rezultatelor la nivel național, la Biroul Electoral Central, acestea sunt înaintate la Curtea Constituțională pentru confirmarea și publicarea rezultatului referendumului.
  • Dacă președintele este demis, se organizează alegeri prezidențiale anticipate în 90 de zile.
  • După încheierea votării, buletinele de vot, ștampilele celelelate materiale sunt păstrate în arhivă timp de 3 luni de către instanțele judecătorești, după care se predau pe bază de proces verbal la topire.
Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: