vineri

26 aprilie, 2024

8 februarie, 2012

UPDATE: Premierul desemnat Mihai Răzvan Ungureanu a prezentat miercuri lista integrală a cabinetului cu care se va prezenta joi în Parlament pentru votul plenului.

Fostul premier Emil Boc a prezentat miercuri dimineaţă miniştrii pe care PDL i-a propus în noul cabinet al ministrului Mihai Răzvan Ungureanu.

PDL a decis să-şi schimbe toţi miniştrii, iar propunerile făcute sunt oameni tineri, membrii de partid sau funcţionari care au lucrat deja în administraţia centrală.

Majoritatea dintre aceştia sunt colaboratori apropiaţi ai vechilor miniştri, oameni din eşalonul doi al ministerelor şi continuatori ai viziunii şi politicilor din vechiul cabinet Boc.

Propunerile de noi miniştri din lista lui Mihai Răzvan Ungureanu:

Bogdan Drăgoi – pentru Ministerul Finanţelor Publice

32 de ani, secretar de stat la Ministerul Finanţelor Publice. A lucrat în mediul privat, apoi ca secretar de stat la Finanţe în guvernul Tăriceanu, de unde a plecat odată cu ieşirea PD de la guvernare în 2007. A lucrat apoi ca director general economic în Primăria Bucureşti, în mandatul lui Adriean Videanu. În ministerul Finanţelor este considerat artizanul vinderii de obligaţiuni româneşti pe piaţa americană, s-a ocupat de gestiunea datoriei externe a României şi a fost „mâna dreaptă” a ministrului Ialomiţianu.

Apropiat de Adriean Videanu.

Alexandru Nazare, pentru Ministerul Transporturilor.

32 de ani, fost consilier al Ancăi Boagiu încă din 2005, pe când aceasta era Ministru al Integrării Europene, în ultimii 2 ani de dinaintea aderării României la UE. Mai apoi a fost europarlamentar, consilier al lui Theodor Stolojan, apoi secretar de stat la Ministerul Finanţelor şi, dodată cu venirea Ancăi Boagiu la transporturi, secretar de stat la acest minister. Considerat „Mâna dreaptă” a ministrului Anca Boagiu.

Cătălin Baba – pentru Ministerul Educaţiei

Conferenţiar, fost secretar de stat în Ministerul Educaţiei, fost decan al Facultăţii de Ştiinţe Politice şi Administrative de la Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca. Fost şef al Cancelariei premierului Emil Boc şi mai apoi secretar de stat în aparatul de lucru al primului ministru. 44 de ani, membru în CA al SRTV.

Apropiat de Emil Boc.

Gabriel Berca – pentru Ministerul de Interne.

Inginer, 43 de ani, senator de Bacău, ales pe listele PNL, a demisionat în 2010 din partid şi s-a înscris în PDL.

Fost prefect de Bacău şi mai apoi secretar general al guvernului în mandatul lui Călin Popescu Tăriceanu.

Actualmente membru în Comisia de abuzuri, combaterea corupţiei şi petiţii din Senat.Va avea de dus greul organizării celor două campanii alectorale ale acestui an.

A fost propus de fostul ministru de Interne şi actualul preşedinte al Senatului, Vasile Blaga.

Lucian Bode – pentru ministerul Economiei

Deputat şi preşedinte al PDL Sălaj. 37 de ani, inginer electromecanic. S-a specializat la institutul Diplomatic Român în „Securitate şi bună guvernare”.

A absolvit Colegiul Naţional de Apărare şi are un masterat în Managementul Securităţii.

Apropiat de Andreea Paul Vass şi de Emil Boc.

Cristian Petrescu – pentru Ministerul Dezvoltării regionale şi Turismului

Absolvent al facultăţii de Educaţie fizică şi Sport, 41 de ani, master în ecoturism şi protecţia mediului. Deputat PDL de Bucureşti. Preşedinte al Asociaţiei Profesioniştilor din Turism din România. Potrivit declaraţiei de interese, cabinetul de avocatură al soţiei sale are în derulare contracte de asistenţă juridică, semnate în 2004 şi 2006 cu Compania de Drumuri pentru expropierile necesare autostrăzilor.

Apropiat de Elena Udrea.

Claudia Boghicevici – pentru Ministerul Muncii

Deputat de Arad, 37 de ani, vicepreşedinte al Organizaţiei de Femei PDL.

Este şi vicepreşedinte în cadrul Comisiei PDL pentru Muncă şi Protecţie socială. Trei masterate la Universitatea de Vest din Arad. În 2010 a absolvit Colegiul Naţional de Apărare.

Este apropiată de influentul în PDL primar al Aradului, Gheorghe Falcă.

Stelian Fuia – pentru Ministerul Agriculturii

Deputat PDL de Călăraşi, 41 de ani. Absolvent al Universităţii de Agronomie şi Medicină veterinară, urmată de specializări la mai multe universităţi din SUA.

A lucrat la mai multe companii din mediul privat, ca manager de vânzări, director de dezvoltare şi director comercial.

Preşedinte al Comisiei de Agricultură din Camera Deputaţilor.

Răzvan Mustea – Pentru Ministerul Comunicaţiilor

Preşedinte al Organizaţiei de Tineret al PDL, 34 de ani, economist. Lector universitar la Universitatea Româno-Americană din Bucureşti.

A intrat în politică în 2008, candidând pe listele PDL. A devenit deputat de Vrancea. Apropiat de Elena Băsescu, fiica preşedintelui.

Fiul respectiv ginerele unor influenţi oameni de afaceri din Vrancea, implicaţi în politică. Tatăl său a fost vicepreşedinte al PDL Vrancea, iar socrul său a fost vicepreşedinte al Consiliului Judeţean din partea PSD-PC.

Potrivit informaţiilor din jurul negociatorilor, UDMR şi UNPR îşi vor păstra miniştrii. De asemenea, va rămâne în funcţie, la cererea premierului desemnat, şi Cătălin Predoiu, ministrul Justiţiei.

Miniştri care-şi păstrează portofoliile:

  • Marko Bela – vicepremier
  • Cătălin Predoi – Ministerul Justiţiei
  • Leonard Orban – Ministrul Afacerilor Europene
  • Cristian Diaconescu – Ministerul Afacerilor Externe
  • Laslo Borbely – Ministerul Mediului
  • Kelemen Hunor – Ministerul Culturii
  • Gabriel Oprea – Ministerul Apărării
  • Ladislau Ritli – Ministerul Sănătăţii

Ministeriabilii propuşi de Mihai Răzvan Ungureanu urmează să fie audiaţi miercuri în comisiile de specialitate ale Parlamentului, urmând ca joi să se prezinte la votul în plen.

Tot miercuri, premierul desemnat va prezenta programul de guvernare, negociat greu marţi noaptea cu liderii partidelor din coaliţia guvernamentală: UDMR a cerut, în schimbul susţinerii cabinetului, un nou protocol de guvernare şi un program care să conţină chestiuni „punctuale”. Între altele e vorba de înfiinţarea unei universităţi maghiare de medicină la Tg. Mureş şi investiţii în infrastructură în zonele locuite de maghiari.

Grupul Minorităţilor naţionale a anunţat şi el că va da un răspuns în privinţa susţinerii abia joi dimineaţă, înainte de votul în plen, lăsând timp pentru negocieri separate.



Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

2 răspunsuri

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

2 răspunsuri

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: