marți

16 august, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

11 februarie, 2021

Ministerul Finanțelor Publice (MFP) a redeschis două emisiuni de obligațiuni în euro și a împrumutat 1,245 miliarde de euro,  cu peste 82% decât s-a subscris și de peste 6 ori mai mult decât a cerut inițial (câte 200 mil. euro de emisiune), potrivit datelor oficiale.

La obligațiunile scadente în 13 decembrie 2023 s-au adjudecat oferte de 309,7 milioane de euro, din cele 867,2 milioane de euro oferite, la un randament mediu de 0,09% pe an.

În emisiunea scadentă în 24 august 2026 s-au adjudecat  936 de milioane de euro, din oferta de 1,404 miliarde de euro, la un randament mediu de 0,65% pe an.


Trezoreria MFP a profitat de tendința de scădere a dobânzilor și de interesul sporit al investitorilor pentru titlurile românești, care oferă randamente mai mari decât altele.

Prima de risc cerută de investitori pentru titlurile de stat românești a revenit la nivelul anterior declarării epidemiei coronavirus în România, după cum arată evoluția instrumentelor de management al riscului CDS (credit default swap).

(Citiți și: „2021: Scade prima de risc pentru împrumuturile României, cursul mediu va fi de 4,89 lei / euro – raport Banca Transilvania”)

Ministerul Finanţelor are în plan împrumuturi de la băncile comerciale de 4,6 miliarde de lei, luna februarie 2021, din care 600 milioane printr-o emisiune de certificate de trezorerie cu discont şi patru miliarde de lei prin şapte emisiuni de obligaţiuni de stat.

S-ar putea adăuga suma de 600 milioane de lei prin sesiuni suplimentare de oferte necompetitive, aferente licitaţiilor de obligaţiuni.


Ca și împrumuturile din ianuarie 2021 (în sumă totală de 5,115 miliarde lei), cele din februarie vor fi destinate refinanţării datoriei publice şi finanţării deficitului bugetului de stat.

Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Scumpirea energiei electrice a fost amplificată de mecanismul formării prețurilor adoptat în UE („pay as clear”), care promovează alinierea prețurilor angro la cel mai mare cerut pe piață.

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: