miercuri

19 iunie, 2024

11 februarie, 2021

Ministerul Finanțelor Publice (MFP) a redeschis două emisiuni de obligațiuni în euro și a împrumutat 1,245 miliarde de euro,  cu peste 82% decât s-a subscris și de peste 6 ori mai mult decât a cerut inițial (câte 200 mil. euro de emisiune), potrivit datelor oficiale.

La obligațiunile scadente în 13 decembrie 2023 s-au adjudecat oferte de 309,7 milioane de euro, din cele 867,2 milioane de euro oferite, la un randament mediu de 0,09% pe an.

În emisiunea scadentă în 24 august 2026 s-au adjudecat  936 de milioane de euro, din oferta de 1,404 miliarde de euro, la un randament mediu de 0,65% pe an.


Trezoreria MFP a profitat de tendința de scădere a dobânzilor și de interesul sporit al investitorilor pentru titlurile românești, care oferă randamente mai mari decât altele.

Prima de risc cerută de investitori pentru titlurile de stat românești a revenit la nivelul anterior declarării epidemiei coronavirus în România, după cum arată evoluția instrumentelor de management al riscului CDS (credit default swap).

(Citiți și: „2021: Scade prima de risc pentru împrumuturile României, cursul mediu va fi de 4,89 lei / euro – raport Banca Transilvania”)

Ministerul Finanţelor are în plan împrumuturi de la băncile comerciale de 4,6 miliarde de lei, luna februarie 2021, din care 600 milioane printr-o emisiune de certificate de trezorerie cu discont şi patru miliarde de lei prin şapte emisiuni de obligaţiuni de stat.

S-ar putea adăuga suma de 600 milioane de lei prin sesiuni suplimentare de oferte necompetitive, aferente licitaţiilor de obligaţiuni.


Ca și împrumuturile din ianuarie 2021 (în sumă totală de 5,115 miliarde lei), cele din februarie vor fi destinate refinanţării datoriei publice şi finanţării deficitului bugetului de stat.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: