vineri

29 martie, 2024

19 iunie, 2013

Guvernul intenționează să scadă cu 30% numărul funcțiilor de conducere din Agenția Națională de Administrare Fiscală și să reducă numărul de direcții teritoriale de la cele 42 la 8, conform unui proiect de ordonanță de urgență privind reorganizarea ANAF, analizat miercuri în primă lectură.

Astfel, cele 42 de direcții generale județene ale ANAF vor fi reduse la 8 direcții regionale, ceea ce va conduce la scăderea numărului de posturi de conducere și implicit la retrogradări din funcții, în teritoriu, precum și la demiterea celor ”care nu corespund din punct de vedere profesional şi al integrităţii”, spune Ministerul Finanțelor (MFP).

Potrivit unor surse din MFP, acest proces îi îngrijorează pe unii dintre responsabilii de la centru, care se tem că, în contextul reorganizării, lucrătorii fiscali au tendința să încetinească și mai mult activitatea de colectare a banilor la bugetul de stat, până la reglarea și fixarea funcțiilor de conducere din ANAF.


”Într-o săptămână-două Guvernul va adopta reorganizarea, iar ministerul va trebui să stea cu ochii pe ANAF, pentru a nu încetini activitatea de colectare. Din experiență, în perioadele acestea de reorganizare, angajații au tendința să scadă colectarea”, a declarat un oficial de la Finanțe, pentru cursdeguvernare.ro.

Proiectul de reorganizare a ANAF a fost realizat printr-un proiect finanțat și susținut tehnic de Banca Mondială.

(Descarcă de AICI proiectul de ordonanță și Nota de fundamentare)

Ce prevede proiectul de reorganizare a ANAF:

  • Înlocuirea celor 42 de structuri județene cu 8 structuri regionale ale ANAF. MFP susține că aceasta va avea ca efect reducerea numărului de raportări către centrala ANAF, îmbunătățirea planificarii și controlului, reducerea costului colectării și crearea de unități mai echilibrate din perspectiva ponderii economice și a ponderii în colectarea veniturilor.

Cele 8 structuri regionale vor avea în grijă colectarea veniturilor la bugetul de stat din cele 8 regiuni de dezvoltare existente în prezent, din anul 2004. Structuri regionale vor prelua de la județe funcțiile suport, arhivele, inventarele, precum și calitatea de ordonator terțiar de credite. ”Totodata, numarul functiilor de conducere se va reduce considerabil”, precizează ministerul.

  • Crearea Direcției generale antifraudă, cu 8 structuri regionale. Aceasta se va face prin reorganizarea controlului operativ în cadrul aparatului propriu al ANAF. Structura nou înființată va participa la acțiuni de depistare și combatere a fenomenelor de evaziune și fraudă fiscală. Va reuni atributii, pe linia combaterii evaziunii si fraudei fiscale, atat de la nivelul ANAF, cat si de la nivelul Autorității Naționale a Vămilor șial Gărzii Financiare.
  • Se creează Direcția Generală a Vămilor în cadrul ANAF. Această direcție va înlocui Autoritatea Națională a Vămilor din ANAF și va avea, mai departe, atribuții în securizarea frontierei externe a Uniunii Europene, efectuarea operațiunilor de vămuire, combaterea traficului de droguri și a traficului de mărfuri contrafăcute etc. Săptămâna trecută, șeful ANV, Dorel Florea, vicepreședinte al ANAF, a demisionat din funcție, înainte ca Guvernul să apuce să facă restructurarea.
  • Direcția Generală de Administrare a Marilor Contribuabili (DGAMC) va primi personalitate juridică. Structura va funcționa la același nivel cu direcțiile generale regionale, însă va avea mai multă autonomie și o capacitate întărită de a-și gestiona resursele. DGAMC colectează în prezent peste 50% din totalul veniturilor strânse de ANAF.
  • Reducerea numărului funcțiilor de conducere și relocarea personalului. Personalul va fi relocat preponderent șa antifraudă, inspecţie fiscală, IT, juridic sau spre organele fiscale cu cel mai mare grad de încărcare.

Pe de altă parte vor fi eliberați din funcții angajații ANAF ”care nu corespund din punct de vedere profesional şi al integrităţii”, susține MFP.


De asemenea, prin reducerea cu până la 30% a funcţiilor de conducere se va accelera procesul decizional şi se vor realiza economii la fondul de salarii, susține MFP.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: