sâmbătă

27 aprilie, 2024

27 octombrie, 2021

György Matolcsy, guvernatorul Băncii Centrale a Ungariei, susține într-o opinie publicată în presa maghiară, că viitorul Europei depinde de măsura în care va accepta o creștere a suveranității statelor și o Uniune mai descentralizată.

György Matolcsy susține că există două scenarii pentru viitorul UE până în 2030, unul în care continentul rămâne în urmă față de celelalte superputeri, iar cel de-al doilea în care acesta își recâștigă relevanța internațională cu ajutorul unei abordări în linie cu viziunea guvernului maghiar privind UE.

Matolcsy afirmă că Europa a fost câștigătorul global până în secolul al XX-lea. Prin geopolitică, putere politică și economică, revoluții industriale și tehnologice și dezvoltare rapidă, Europa a controlat lumea timp de secole, argumentează guvernatorul maghiar.


Din cauza războaielor mondiale și a Războiului Rece din secolul al XX-lea, Europa a rămas în urmă, iar națiunile sale au devenit ”actori secundari” în comunitatea globală, susține el.

Această nouă perioadă istorică, caracterizată de o revoluție digitală, este una despre care Matolcsy crede că va fi definită de puterile nord-americane și asiatice.

Hegemonia americană asupra Europei

Matolcsy (foto) susține că, de când trupele americane au pășit pe pământ european în 1917, continentul a fost sub sfera de influență americană. Războaiele mondiale, diviziunea Războiului Rece, reconstrucția Germaniei, integrarea, introducerea monedei euro și criza euro – toate au fost influențate de politica externă americană.

Guvernatorul Băncii Naționale a Ungariei susține că, din cauza acestor evenimente, UE și-a pierdut suveranitatea, precizând că ”Germania – cea mai puternică economie a UE – este în esența o națiune ocupată, iar UE este nu factor suveran de decizie”.


Matolcsy argumentează acest lucru este o consecință a eșecurilor Uniunii Europene, cum ar fi mersul împotriva intereselor americane, crearea unei Europe mai centralizate, visul ”Statelor Unite ale Europei” și renunțarea la încercarea de a-și recâștiga poziția pe scena globală după ce a fost lăsată în urmă.

Având în vedere ascensiunea Statelor Unite la hegemonie în lume, Matolcsy spune că Uniunea Europeană are două opțiuni.

În primul scenariu, europenii renunță la ambițiile de mare putere și se aliniază la strategia americană.

În cel de-al doilea scenariu, puterile europene continuă, în esență, pe calea pe care se aflau și până acum, consecințele fiind acelea că se vor supune strategiilor americane pe parcursul întregului deceniu.

Dacă UE își continuă eforturile de centralizare ca răspuns la influența americană, acest lucru va rezulta doar în noi divergențe între statele naționale. Datoriile vor continua să se acumuleze atât la nivel național, cât și la nivelul Uniunii Europene, precum și în zona euro. În cele din urmă, puterile europene vor rămâne prea mult în urma Statelor Unite, Regatului Unit și Asiei, susține el.

Într-o lume ideală, György Matolcsy vede o desființare a Parlamentului European și o sfârșire a ”centralizării legislative dubioase”.

”Puterea centralizată anterior poate fi restituită națiunilor suverane. Pot apărea mai multe sisteme monetare paralele, cu propriile lor politici monetare”, susține guvernatorul.

Matolcsy este în favoarea unei UE mai puțin concentrate în jurul instituțiilor europene.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: