sâmbătă

20 aprilie, 2024

17 februarie, 2011

Turismul romanesc a reusit sa iasa din criza, pentru ca, potrivit datelor INS, atat hotelurile, cat si agentiile de turism au inregistrat cresteri ale contributiei in PIB in fiecare din cele patru trimestre ale anului trecut, a declarat joi ministrul Dezvoltarii Regionale si Turismului, Elena Udrea.

„In ultimele raportari ale INS la capitolul servicii, contributia in PIB pentru 2010 la categoria turoperatori a avut o crestere de 14,9% in trimestrul unu, 8,2% in trimestrul al doilea, 24,1% in trimestrul al treilea si 37,2% in ultimul trimestru”, a spus Udrea, intr-o conferinta de presa. Ea a adaugat ca si la capitolul „hoteluri si restaurante” au fost inregistrate cresteri in fiecare trimestru al anului trecut.

Cele patru motive pentru care cifrele INS ale turismului sunt roz

Situația din turismul real nu este, însă atît de veselă, iar cifrekle spectaculoase au legătură, paradoxal, cu scăderea turismului:

  • În anul 2010, în România a funcționat – până în lunhja octombrie, impozitul minim. Au contribuit, astfel, la PIB, si firmele cu pierderi, pentru că aun plătit impozuit pe pierdere.
  • În același timp, PIB-ul României s-a contractat față de 2009, din cauza crizei.
  • În 2010 inflația a fost de 8%, astfel încât sumele în valoare absoluta care s-au dus in PIB au crescut.
  • Venituri care până acum erau realizate în alte sectoare, au fost trecute, începând cu 2010, ca venituri la turism. Un exemplu sunt veniturile din schimbul valutar și tranzactiile valutare prin carduri bancare (trecute, până acum, la sectorul bancar)

Ce spun firmele din turism: în realitate, turismul a scăzut cu 18%


Asociația Națională a agențiilor de Turism din România (ANAT) a reactionat la declarațiile ministrului turismului.

Vânzările agenţiilor de turism din România au scăzut cu 15% în anul 2010 comparativ cu anul 2009, a susţinut, joi, la Ploieşti preşedintele Asociaţiei naţionale a Agenţiilor de Turism (ANAT), Corina Martin.

Ea a menţionat că mulţi dintre turiştii români au cumpărat pachete turistice mai ieftine, cu mai puţine zile de cazare, sau au renunţat definitiv la vacanţă.

”În anii trecuţi românii îşi permiteau câte două vacanţe, una vara, cealaltă în perioada sărbătorilor de iarnă, dar în 2010 mulţi români au renunţat la a doua vacanţă, iar unii nu şi-au mai permis nici măcar o vacanţă pe an”, a spus Martin.


Potrivit acesteia, pe litoral, în anul 2010, s-au înregistrat scăderi ale vânzărilor cu 18 la sută faţă de 2009, după ce şi în 2009 fuseseră scăderi de 15 procente faţă de anul 2008.

De asemenea, 10% dintre cele 850 de agenţii membre ANAT au dat faliment în anul 2010.

Mihai Râjniţă, şef al Federaţiei Industriei Hoteliere din România: Sectorul merge prost

Şeful Federaţiei Industriei Hoteliere din România, Mihai Râjniţă, a explicat creşterile ponderii contribuţiei turismului la PIB prin faptul că Produlul Intern Brut a scăzut în 2010 faţă de 2009.

”Declaraţiile doamnei ministru pot fi fulminante. Păi, a coborât PIB-ul atât de mult şi s-a dus în sus turismul astfel încât ponderea vizavi de celelalte industrii este mai bun? Înseamnă că s-a dus PIB-ul jos de tot şi noi am rămas pe loc. Eu ştiu situaţia sectorului, sectorul merge prost”, a sus Râjniţă.

Cornel Găină, fost şef al ANAT: La societatea mea de turism numărul clienților a scăzut cu 39%, iar veniturile cu 25%

Fostul preşedinte al Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor de Turism (ANAT), Cornel Găină, a explicat, pentru cursdeguvernare.ro, creşterile realizate de sectorul turistic raportat la PIB prin faptul că statisticile au preluat anumite realizări ale industriei de turism de la alte sectoare care le raportau înainte.

”Din punct de vedere statistic, a crescut ponderea din PIB pentru că, urmare a sfaturilor noastre, doamna Udrea a reuşit ca anumite domenii, care nu intrau din raportarea Turismului, să intre. O mare parte din încasările care erau efectuate de turism nu intrau în raportul real. Vă dau un singur exemplu: schimbul valutar, încasările din valută din cărţile de credit. Acestea intrau înainte în statisticile privind realizările Băncii Naţionale, ceea ce nu era normal”, a spus Găină.

 patron al unei firme în domeniul hotelier, el a precizat că în anul 2010, faţă de anul 2009 , numărul clienţilor societăţii sale au scăzut cu 39%, în timp ce tarifele au scăzut cu 25%. De asemenea, cifra de afaceri a firmei lui Cornel Găină a scăzut cu 35% în 2010.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

2 răspunsuri

  1. Una e numarul de turisti cazati in hoteluri si pensiuni, si alta e numarul de turisti care si-au rezervat locuri prin agentii. E chiar atat de greu de inteles?

  2. Da, dar si hotelierii se vaita ca le-au scazut inchirierile. Cu ce putea Udrea sa se laude e ca turismul nu a scazut asa mult ca alte sectoare, precum constructiile.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

2 răspunsuri

  1. Una e numarul de turisti cazati in hoteluri si pensiuni, si alta e numarul de turisti care si-au rezervat locuri prin agentii. E chiar atat de greu de inteles?

  2. Da, dar si hotelierii se vaita ca le-au scazut inchirierile. Cu ce putea Udrea sa se laude e ca turismul nu a scazut asa mult ca alte sectoare, precum constructiile.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: