4 octombrie, 2021

Guvernul a majorat salariul minim pe economie brut cu 10,9%, ceea ce echivalează cu o creștere de 10% la venitul net, până la 1.524 de lei, cu 138 de lei mai mult decât netul din prezent, de 1.386 de lei.

Majorarea a fost aprobată în ședința de guvern de luni, ultima înaintea moțiunii de cenzură, și va intra în vigoare de la 1 ianuarie 2022.

De această majorare a salariului minim brut garantat în plată la 2.550 lei vor beneficia 1.970.000 de salariați, reprezentând 34,7 % din numărul total de salariați activi.


În momentul de față, sunt remunerați cu salariul minim circa 1.290.000 de salariați, ceea ce reprezintă un procent de aproximativ 22,9% din totalul salariaților activi – 5.670.000 persoane.

Florin Jianu, președintele Consiliului National al Întreprinderilor Private Mici si Mijlocii din România (CNIPMMR) a declarat după reuniunea Consiliului Tripartit de luni, unde premierul Florin Cițu a anunțat decizia, că majorarea nu va putea fi suportată de toate IMM-urile, multe dintre aceste firme riscând să intre anul viitor în faliment.

Patronatul Concordia a anunțat încă de la întrunirea trecută a Comitetului că pledează pentru o creștere cu 8% din actualul salariu minim și o formulă clară a majorărilor, aplicată în fiecare an de acum încolo. Concordia, a explicat Radu Burnete, respinge formula Guvernului pe care se bazează propunerea .

Patronatele au solicitat ca suma suplimentară stabilită să fie scutită de la plata contribuțiilor sociale și de sănătate.


Tariful orar urmează așadar să crească la 15,239 lei/oră pentru un program complet de lucru de 167,333 ore/lună.

La stabilirea salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată pentru anul 2022 la valoarea de 2.550
lei s-a avut în vedere o formulă de calcul care ia în considerare:

  • rata inflației de 5,0 % prognozată de Comisia Națională de Strategie și Prognoză
  • creșterea câștigului mediu brut
  • o parte din creșterea economică prognozată 2021/2020.

La stabilirea acestui scenariu au fost avute în vedere următoarele considerente, precizează Nota de fundamentare a proiectului de HG:

  • Pentru anul viitor, deși prognoza CNSP prezintă o creștere economică de 4,9 %, activitatea economică va depinde în mare măsură de evoluția crizei sanitare atât în România, cât și în principalele țări partenere – Germania, Franța, Italia, țări care au impus restricții noi ca urmare a unei creșteri a numărului de îmbolnăviri;
  • Confom datelor INSSE pandemia are un impact asimetric, afectând în principal salariații cu venituri mici;
  • Numărul important de angajați care au în prezent salariul minim de circa 1,3 milioane salariați, preponderent în mediul concurențial.
  • Evoluția câștigului salarial mediu brut lunar în lei: început an 2022, 5.520 lei, prognozat la sfârșit de an 2022 de 5.889 lei, creșterea fiind de 6,68 %.

(Descărcați AICI proiectul HG)

Sectoarele cu cel mai mare impact

Peste 30% din salariații cu venituri la nivelul salariului minim sunt lucrători în ramurile comerţ cu amănuntul cu excepţia autovehiculelor şi motocicletelor, comerţ cu ridicata cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete şi transporturi terestre şi transporturi prin conducte.

Alte domenii vulnerabile:

  • activități de investigații și protecție
  • restaurante și alte activități de servicii alimentație
  • industria alimentară.

În urmă cu câteva săptămâni, Florin Cîțu susținea propunerea patronatelor, acum o adoptă pe cea a sindicatelor

În urmă cu câteva săptămâni, la negocierile din 17 septembrie din cadrul Consiliului tripartit, premierul Florin Cîțu sprijinea propunerea patronatelor, de creștere cu 8% a salariului minim:

„Sper să găsim o soluţie până la 1 octombrie. Este o propunere de creştere a salariului minim din partea patronatelor de 8%, parcă. Şi o propunere din partea sindicatelor de creştere de 10%. Deci, propunerile sunt foarte aproape una de alta (…) Mă gândesc să facem o creştere de 8%, de exemplu, dar să fie de la 1 noiembrie sau 1 decembrie şi atunci să fim mai aproape de acea creştere de 10% pe care o propun cei de la sindicate”.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: