miercuri

24 aprilie, 2024

15 martie, 2023

Întâlnire, la Sofia, între președinții României și Bulgariei.
Preşedintele Klaus Iohannis și omologul său bulgar au declarat că cele două state, România şi Bulgaria, vor face tot ce pot să împiedice intrarea în UE a migranților ilegali, dar cer, în contrapartidă, intrarea în zona Schengen.
Vom veni „astfel în sprijinul partenerilor care suportă şi controlează mai greu acest fenomen, dar, în contrapartidă, avem pretenţia să ne fie recunoscut dreptul de a fi parte din Schengen”, a declarat miercuri, la Sofia, Klaus Iohannis.

Preşedintele Klaus Iohannis şi omologul său bulgar, Rumen Radev, au semnat miercuri, la Sofia, Declaraţia privind Parteneriatul Strategic dintre România şi Bulgaria.

Declarația de Parteneriat Strategic prevede, conform unui comunicat al Amdinistrației prezdențiale, intensificarea dialogului politic bilateral, încurajarea schimburilor economice și a cooperării transfrontaliere, îmbunătățirea conectivității și a infrastructurii dintre cele două țări, promovarea proiectelor dedicate dezvoltării regiunii Dunării, asigurarea securității energetice, promovarea energiei verzi. De asemenea, Declarația se referă la cooperarea în domeniul afacerilor europene, precum și la colaborarea întărită în domeniile apărării și securității, în contextul dificultăților numeroase provocate de războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei, pentru a asigura susținerea în continuare a Ucrainei, întărirea Flancului Estic al NATO și restabilirea unui climat de securitate în regiunea Mării Negre.

Alte subiecte ce figurează pe agenda discuțiilor celor doi oficiali:

  • Președintele Klaus Iohannis  și omologul său bulgar vor discuta și despre obiectivul comun al aderării României și Bulgariei la spațiul Schengen și vor reconfirma hotărârea fermă de a continua demersurile în vederea adoptării unei decizii pozitive în cursul acestui an.
  • Dezvoltarea schimburilor economice și a investițiilor, analizarea stadiului proiectelor transfrontaliere dedicate îmbunătățirii infrastructurii fluviale și rutiere, precum și avansarea proiectelor în domeniul energetic, menite să crească independența și securitatea energetică a celor două țări.
  • Aspecte legate de combaterea migrației ilegale și protejarea mai eficientă a frontierelor externe ale Uniunii Europene, pornind de la deciziile adoptate la Consiliul European din februarie.
  • Războiul de agresiune al Federației Ruse împotriva Ucrainei și consecințele acestuia, alături de sprijinul susținut pentru Ucraina și Republica Moldova, se vor afla pe agenda celor doi lideri. Va fi abordat, totodată, stadiul pregătirii Summitului NATO de la Vilnius.

Declarațiile președintelui Iohannis, despre aderarea la Schengen:


„În legătură cu chestiunea Schengen, aș face câteva remarci. Statele noastre, România și Bulgaria, sunt perfect pregătite pentru a accede în spațiul Schengen.

Noi îndeplinim toate condițiile acquis-ului Schengen și fiindcă vorbim despre Uniunea Europeană și acquis-ul Schengen, dați-mi voie să detaliez un pic ce vreau să spun. Schengen este un spațiu al liberei circulații, deci spațiul Schengen se referă la un drept al cetățeanului european de a circula liber în statele Uniunii Europene.

Migrația ilegală este cu totul și cu totul altceva. Migrația ilegală vorbește despre oameni care ilegal intră în Uniunea Europeană și încearcă să treacă dintr-un stat în altul. Combaterea migrației ilegale are, în concluzie, de-a face cu a îngrădi dreptul unor persoane care nu trebuie să fie în Uniune, să intre în Uniune, respectiv cei care au fost găsiți că au intrat să fie gestionați corect și ferm.

Din motive politice, aceste două chestiuni sunt amestecate de unii politicieni europeni. Este o eroare. Dar, noi înțelegem dificultățile unor state europene în chestiunea migrației ilegale, suntem dispuși să participăm în toate programele care vin să rezolve aceste chestiuni. Am făcut-o și până acum, am dovedit că știm să gestionăm și migrația ilegală care, doar artificial este amestecată cu chestiunea Schengen.


În continuare, eu pot să vorbesc doar pentru România, dar am înțeles de la domnul Președinte Radev că și în Bulgaria este aceeași abordare. Noi vom face tot ce putem și putem să îngrădim migrația ilegală pentru a veni astfel în sprijinul partenerilor și prietenilor noștri care suportă și controlează mai greu acest fenomen al migrației ilegale. În contra-partidă, avem pretenția să ne fie recunoscut dreptul de a fi parte din Schengen și sperăm ca în acest an să primim un vot pozitiv pentru acest lucru.”

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: