marți

23 aprilie, 2024

11 februarie, 2023

Liderii Uniunii Europene vor să-i țină la distanță pe imigranții ilegali, însă au în continuare poziții diferite privind cele mai eficiente modalități pentru a face acest lucru. În timp ce unii au pledat joi la Bruxelles pentru mai multe garduri şi ziduri, alţii ar prefera să cheltuiască banii pentru îmbunătăţirea condiţiilor de viaţă în zonele mai defavorizate ale lumii, relatează Reuters, prleuată de News.ro.

Liderii Uniunii Europene au convenit, totuși, la summitul de la Bruxelles al liderilor de stat și guverne, o serie de măsuri menite să reducă numărul migranţilor care sosesc ilegal pe teritoriul UE.

‘Vom acţiona pentru a întări frontierele noastre externe şi a preveni migraţia ilegală’, a declarat după summit preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, vineri la primele ore ale dimineţii, după încheierea discuțiilor.

În declaraţia lor finală, citată de AFP, Cei 27 cer Comisiei să finanţeze măsuri care să contribuie în mod direct la controlul frontierelor externe ale UE’ şi să „mobilizeze imediat fonduri europene substanţiale şi mijloace pentru a ajuta statele membre să îşi întărească capacităţile şi infrastructurile de protejare a frontierelor, mijloacele de supraveghere, mai ales aeriană, şi echipamentele”.
Principalele măsuri convenite:

  • iniţative de întărire a protecţiei infrastructurii la graniţa dintre Bulgaria şi Turcia, prin camere de supraveghere şi turnuri de pază cu supraveghere electronică
  • „va fi intensificată cooperarea cu statele terțe de origine și tranzit, în direcția prevenirii plecărilor ilegale, a combaterii traficului de migranți, a creșterii returnărilor și a gestionării cauzelor care stau la baza migrației ilegale. Se va urmări, de asemenea, implementarea planurilor de acțiune pentru rutele din Balcanii de Vest și, respectiv, Mediterana Centrală, urmând să fie prezentate cu prioritate planuri de acțiune și pentru rutele din Atlantic, Mediterana de Vest și Mediterana de Est. Totodată, Consiliul European a solicitat progrese suplimentare în direcția alinierii partenerilor din Balcanii de Vest la regimul UE de vize”.
  • Consiliul European a invitat statele membre să își recunoască reciproc deciziile de returnare și a încurajat avansarea către o listă comună a UE de țări terțe și de origine sigure.

Construirea unui gard la granița dintre Bulgaria și Turcia – cancelarul austriac, mulțumit de rezultatele discuției


Înaintea reuniunii, cancelarul austriac Karl Nehammer ceruse alocarea a 2 miliarde de euro din bugetul UE pentru construirea unui gard la frontiera Bulgariei cu Turcia. O parte din ţările membre au mărit presiunea pentru o astfel de soluţie, la care nu se face însă referire explicită în textul declaraţiei adoptate.

La sfârşitul summitului, Nehammer şi-a exprimat totuşi satisfacţia: „Avem angajamentul că toate ţările situate la frontierele externe vor fi luate în considerare de Comisie atunci când va fi vorba de protejarea acestor frontiere externe”, a spus el, citat de AFP, salutând o „claritate fără precedent”.

Şeful diplomaţiei UE, Josep Borrell, a avertizat în privinţa unei „Europe fortăreaţă”. „Le putem cere (ţărilor) să îşi preia migranţii ilegali, dar trebuie să oferim căi de migraţie legală. Mai întâi, pentru că Europa are nevoie de migranţi. Şi, în al doilea rând, pentru că este cea mai bună modalitate de a tratat cu partenerii noştri din lume”, a afirmat el.

Dornici să scadă numărul de sosiri ilegale şi să îl crească pe cel al returnărilor, şefii de state şi de guvern din UE şi-au afirmat voinţa de a utiliza „toate instrumentele pertinente” pentru a determina – mai ales prin măsuri restrictive în materie de vize sau ajutor pentru dezvoltare – ţările de origine şi de tranzit să îşi preia resortisanţii.

Dezbaterea privind migraţia a revenit pe unul din primele locuri în agenda europeană odată cu creşterea numărului de sosiri ilegale (cu 64%, potrivit Frontex) şi de cereri de azil (cu aproape 50%) în UE în 2022, la care se adaugă circa 4 milioane de refugiaţi ucraineni, cea ce a pus sub presiune capacităţile de primire ale unor state.

****


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: