Grupul petrolier american Chevron intenţionează să investească 600 milioane de dolari în două facilităţi de procesare de soia boabe, deţinute de traderul american de produse agricole Bunge Ltd. Chevron vrea să-și asigure materia primă necesară pentru a putea produce biocumbustibili, au anunţat joi cele două companii, potrivit Reuters și Agerpres.
Potrivit unui memorandum de înţelegere convenit de cele două companii, investiţia Chevron va crea un joint venture deţinut în proporţii egale de cele două companii. Cu investiţia sa, Chevron obține drept de preemţiune la uleiul din soia procesat de Bunge.
SUA stimulează producția biocumbustibililor
În ultima vreme companiile americane care se ocupă cu rafinarea de petrol şi-au majorat producţia de combustibili regenerabili, ca urmare a stimulentele financiare acordate de autorităţile federale, iar în prezent se grăbesc să îşi asigure un acces garantat la uleiuri vegetale, grăsimi animale şi uleiul de gătit folosit, care potrivit unor firme sunt deja greu de găsit.
Companiile de rafinare au în vedere parteneriate cu producătorii de produse agricole pentru a-şi asigura şi procesa uleiuri vegetale astfel încât să poată produce combustibili verzi precum motorină regenerabilă. În plus, marile companii petroliere vor să utilizeze şi actualele lor rafinării în ideea de a evita unele modernizări costisitoare.
(Citiți și: „Industria auto lucrează la carburanți sintetici și hibridizare, sub biciul legislației europene”)
Joint venture-ul dintre Chevron şi Bunge va permite dublarea capacităţii de procesare a facilităţilor Bunge din Destrehan, Louisiana, şi Cairo, Illinois, până în 2024. În prezent aceste facilităţi pot procesa până la 7.000 de tone de soia boabe pe zi, din care pot fi produse aproximativ 330.000 de galoane (aproximativ 1,2 milioane litri) de motorină pe bază de soia.
Spre deosebire de alţi combustibili verzi, cum este biodieselul, motorina regenerabilă poate fi utilizată în motoarele automobilelor fără a fi amestecată cu dieselul produs din ţiţei brut, ceea ce înseamnă că este o opţiune mai puţin poluantă.