miercuri

6 iulie, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

17 martie, 2020

UPDATE: Toate zborurile spre și dinspre Spania sunt sistate, a anunțat ministrul de Interne, Marcel Vela, marți seara, când a prezentat noile măsuri luate pentru stparea extinderii epidemiei de coronavirus.

„Se suspendă activitatea de servire și consum a produselor alimentare și băuturilor alcoolice și nealcoolice, organizată de restaurante, hoteluri, cafenele sau alte localuri publice în spațiile destinate acestui scop din interiorul sau exteriorul locației. Este permisă organizarea activităților de comercializare a produselor alimentare și băuturilor alcoolice care nu presupun rămânerea clienților în spațiile destinate acestui scop precum cele de tip drive-in, room service sau livrare la client”, a mai spus  Marcel Vela, la conferința de presă în care a prezentat noile restricții.


UPDATE: Până la această dată, la nivel național au fost prelucrate 4.150 de teste.

Acest număr total nu înseamnă că au fost testate 4.150 de persoane, întrucât o persoană pozitivă este testată de mai multe ori, pentru confirmarea suspiciunii și apoi, la finalul celor 14 zile de carantină, pentru certitudinea vindecării.

Rata medie de transmitere pentru noul coronavirus este de 2,5 persoane (o persoană transmite SARS-CoV-2, în medie, altor 2,5 persoane). Cazuistica rezultată în urma anchetelor epidemiologice arată că au existat câțiva super spreaderi – polițistul pensionar, tânăra de la Hunedoara și senatorul Vergil Chițac), ceea ce va face  ca rata să fie probabil mai mare.

Rata de 2,5 a fost calculată pe situația din China, însă aspectele culturale din România – strânsul mâinii și pupatul pe obraji, plus zilele de 1 și 8 Martie, când s-au dăruit mărțișoare și flori – au favorizat o propagare mai intensă a coronavirusului.


În acest moment, în țară sunt în carantină instituționalizată 3.373 persoane pentru care se efectuează verificări pentru a depista dacă au contactat nou coronavirus.

Alte 18.965 persoane sunt în izolare la domiciliu și se află sub monitorizare medicală, dar nu vor fi testate decât dacă prezintă simptome.

UPDATE: Grupul de Comunicare Strategică a corectat numărul total – 217 de cazuri confirmate de la începutul epidemiei, în loc de 222.

UPDATE: Polițistul pensionar internat la Gerota, super spreader

49 de noi cazuri de coronavirus au fost depistate în România în ultimele 24 de ore ( de luni, ora 18.00), dintre care 20 sunt din Capitală, cele mai multe la Spitalul Gerota, contacți direcți și indirecți ai polițistului pensionar internat la Spitalul MAI, Dimitrie Gerota, care a ascuns că a fost în Israel.

Este vorba de personal din Spitalul Gerota, care era în carantină instituționalizată de o săptămână, dar pentru care abia acum au fost finalizate testele.

(Citiți și: „Dosar penal pentru fostul polițist care a infectat cel puțin 6 persoane – nu a declarat că a fost în străinătate”)

Fostul polițist a infectat peste 40 de persoane, conform testelor de până acum, dar victime ale acestuia ar mai putea exista, întrucât el a intrat în contact cu cel puțin 120 de persoane înainte de a fi confirmat pozitiv.

(Citiți și: „Angajat SRI infectat cu coronavirus – colegii din proximitate intră în anchetă epidemiologică”)

UPDATE: Un român de 40 de ani a sosit din Spania, cu o cursă aeriană.

La debarcarea pe aeroportul Otopeni, el a prezentat un certificat medical, eliberat de autoritățile spaniole, prin care confirma infectarea cu noul coronavirus, potrivit Grupului de Comunicare Strategică.

Bărbatul a fost transportat cu izoleta la Institutul Matei Balș, iar ceilalți 60 de psageri din avion urmează să fie identificațiîn cadrul anchetei epidemiologice.

UPDATE: Trei sferturi dintre cei 184 de români infectați cu noul coronavirus fie nu au simptome deloc, fie au simptome foarte ușoare, iar 19 persoane s-au vindecat, a declarat marți președintele Klaus Iohannis, la începutul videoconferinței cu premierul Orban și cu miniștrii implicați în gestionarea epidemiei. Și nu există niciun deces provocat de nou coronavirus.

UPDATE: Ungaria a anunțat, în urma unui dialog cu autoritățile române, că le va permite cetăţenilor români şi bulgari blocaţi la graniţa austro-maghiară să tranziteze teritoriul ungar o singură dată, în cursul nopţii de marţi spre miercuri. 

Se va crea un culoar sanitar pentru sutele de autovehicule ce vor străbate Ungaria fără a se opri.

Forțele de ordine maghiare vor preda convoiul la granița cu România, de unde bulgarii pleacă pre punctele de trecere a Dunării, însoțiți de echipaje special pregătite, iar cetățenii români reveniți în țară vor fi preluați de echipele ce vor face triajul. Cei care vin din zonele roșii vor fi însoțiți spre centrele de carantină, iar ceilalți vor completa formularele și vor fi însoțiți spre domiciliu, unde sunt obligați să se autoizoleze pentru 14 zile.

UPDATE: Peste 3.500 de români sunt blocați în mașini la granița dintre Austria și Ungaria, după ce în noaptea de luni spre marți a intrat în vigoare decizia guvernului maghiar de a nu mai permite tranzitarea teritoriului țării, pe fondul pandemiei de coronavirus.

Budapesta a permis tranzitarea camionaelor de marfă.
****

Știrea inițială:

În România au fost confirmate, până marți dimineața, 184 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus, anunță Grupul de Comunicare Strategică. 16 persoane au fost declarate vindecate, alte trei urmează să fie externate pe parcursul zilei de marți.

Trei persoane sunt la Terapie Intensivă.

Cele 16 noi cazuri de îmbolnăvire confirmate între luni seara și marți dimineața sunt: 7 în Iași, 2 în Suceava, 2 în Neamț și câte unul în Ialomița, Mureș, Botoșani, Bistrița Năsăud și Vrancea.

Persoanele confirmate pozitiv au vârste cuprinse între 21 și 65 de ani.

În carantină instituționalizată sunt 3.282 de persoane pentru care se efectuează verificări pentru a depista dacă au contactat boala Covid-19.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

Alte 16.610 persoane sunt în izolare la domiciliu și se află sub monitorizare medicală.

(Citiți și: „CIM – simulări: Cele trei evoluții posibile ale Covid-19 în România. Scenariul critic – de Paște”)

De asemenea, au fost înregistrate 36 de dosare penale, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de zădărnicirea combaterii bolilor, faptă prevăzută şi pedepsită de art. 352 alin. 1 Cod Penal.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Mult așteptatul pachet de măsuri fiscale, anunțat de coaliția de guvernare în urmă cu câteva luni a intrat oficial pe masa guvernului și a fost pus în transparență....

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: