13 iunie, 2016

kristalina georgievaVicepreședintele Comisiei Europene Kristalina Georgieva (foto) a participat la reuniunea Grupului Bilderberg organizată pe 9 iunie la Dresda, acolo unde, potrivit informațiilor EurActiv.com, fostul președinte al Comisiei Europene Jose Manuel Barroso a promovat-o pentru poziția de secretar general ONU.

ONU a lansat în decembrie 2015 un apel tuturor țărilor să își propună candidații în cadrul unei noi proceduri vizând mai multă transparență.

”Profilul”  viitorului secretar general ONU conține 2 elemente importante: femeie, din Europa Centrală și de Est.


România nu a anunțat nicio candidatură pentru această funcție, în februarie 2016 ministrul de Externre Lazăr Comănescu afirmând, la Realitatea TV: „Ca să ai o candidatură pentru asemenea poziție, asta înseamnă pregătire cu mult timp înainte, nu cu un an înainte. Asta nu înseamnă că în România nu ar exista… Dar este necesară o pregătire cu mult timp înainte, mai întâi informală. (…) Timpul cred că este foarte scurt pentru așa ceva, să găsim acum o candidatură românească. Dar asta nu înseamnă că nu ne preocupă o reprezentare mult mai puternică a noastră în instituțiile internaționale”.

O reuniune învăluită în mister

Lista oficială a participanților la reuniunea de la Dresda conține numele Georgieva, iar potrivit programului oficial al Comisiei, Georgieva a călătorit în data respectivă în Germania, fără ca destinația Dresda să fie menționată. Potrivit programului săptămânal al oficialilor CE, Kristalina Georgieva a fost pe 9 iunie vorbitor principal la conferința ”Europa într-o lume în schimbare”de la Berlin și a mers la Dresda pentru o întâlnire cu Stanislaw Tillich, premier al Landului Saxonia.

Potrivit declarațiilor oferite presei bulgare, Kristalina Georgieva a confirmat participarea la reuniunea Bilderberg în calitate privată, dar ”prezentând poziția Comisiei”.

Numele oficialului european apare pe lista reuniunii de la Dresda a Grupului Bilderberg, alături de VIP-uri precum Mark Rutte, premierul Olandei, Christine Lagarde, șeful FMI, Thomas de Maizière, ministrul de Interne al Germaniei, Kyriakos Mistotakis, președintele partidului Noua Democrație in Grecia, Michael Noonan, ministrul de Finanțe din Irlanda, Henry Kissinger, fost secretar de stat american, și Jose Manuel Barroso.


Georgieva a postat pe Twitter mesaje de la conferința de la Berlin și după întâlnirea cu Stanislaw Tillich, însă niciun mesaj ulterior nu s-a referit la reuniunea Bilderberg.

EurActiv precizează că și fostul președinte al Consiliului European Herman Van Rompuy a găzduit o adunare a Grupului Bilderberg la Bruxelles cu scopul de a securiza numirea sa în funcția oficială, în 2009.

Planul lui Barroso nu concide cu cel al guvernului bulgar

Potrivit informațiilor EurActiv, Manuel Barroso a organizat reuniunea Grupului Bilderberg pentru a face lobby în vederea nominalizării și susținerii Kristalinei Georgieva pentru poziția de Secretar General ONU. În cadrul unei vizite efectuate în Bulgaria pe data de 7 iunie, Barroso a cerut premierului bulgar Boyko Borissov să schimbe persoana nominalizată pentru poziția de prestigiu din cadrul ONU.

Pe data de 8 februarie, guvernul bulgar a anunțat că Georgieva va continua activitățile curente în fruntea Comisiei, punând astfel capăt speculațiilor că respectiva ar putea candida pentru funcția de secretar general ONU. În aceeași zi, premierul Borisov a nominalizat-o pe Irina Bokova, care în prezent conduce cea mai mare agenție a Națiunilor Unite- UNESCO, drept candidat pentru înlocuirea lui Ban Ki-moon, al cărui mandat în fruntea ONU expiră pe 31 decembrie.

În mod curios, afirmă EurActiv, pe 9 februarie, Georgieva a contactat Comdos, serviciul care se ocupă de accesul și publicarea documentelor de arhivă ale fostului serviciu secret comunist bulgar. Presa bulgară a speculat că premierul Borisov i-ar fi transmis Kristalinei Georgierva că nu poate susține nominalizarea sa din cauză că ar avea un dosar la Comdos.

EurActiv a verificat această informație la Evtim Kostadinov, șeful Comdos. Acesta a precizat EurActiv că a solicitat serviciilor secrete bulgare informații legate de toți cetățenii care lucrează în cadrul instituțiilor internaționale, dar nu a primit de la toate instituțiile informațiile solicitate.

”Până la data de 20 aprilie 2016, în răspunsurile primite de la instituțiile competente, numele doamnei Kristalina Georgieva nu a apărut”, a transmis Evtimov.

EurActiv scrie că Georgieva a apelat la fostul europarlamentar portughez Mario David ca să facă lobby în vederea găsirii unui alt stat care să îi susțină candidatura la ONU. EurActiv scrie că Mario David a contactat în acest scop guvernele Ungariei și Albaniei.

O sursă ONU a declarat EurActiv că nominalizarea Kristalinei Georgieva ar putea fi susținută de o a doua țară din Estul Europei.

O ultimă audiere a candidaților pentru șefia ONU ar putea fi organizată pe data de 10 iulie.

Deocamdată, candidatul oficial al Bulgariei rămâne Irina Bokova, iar premierul Borisov nu pare să fie dispus să schimbe această nominalizare, mai ales că, potrivit unor diplomați bulgari citați de EurActiv, 9 state dintre cele 15 membre ale Consiliului de Securitate ONU au exprimat susținere pentru Irina Bokova.

Purtătorul de cuvânt al Comisiei Mina Andreeva a confirmat faptul că Georgieva și președintele Jeaqn Claude Junker au discutat eventualitatea unei candidaturi a vicepreședintelui său pentru o slujbă de top la ONU.

”Pentru moment, vicepreședintele Georgieva este deplin concentrată pe atribuțiile actuale, iar președintele admiră capacitățile de negociere și de muncă ale doamnei Georgieva”, a declarat Mina Andreeva.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: