18 martie, 2021

Finanțările acordate de către Banca Europeană de Investiții (BEI) și Fondul European de Investiții (FEI) „către parteneri publici și privați români în 2020” s-au ridicat la 809 milioane euro, potrivit datelor prezentate joi, într-o conferință de presă online.

Au fost vizate mai ales învățământul superior, alimentarea cu apă și canalizarea, și investițiile sectorului privat. Eficiența energetică este unul din domeniile în care au fost finanțate de BEI și FEI. Pe de altă parte, însă, BEI rămâne neclintită în decizia sa de a nu mai susține nici un fel de proiecte energetice legate de gazele naturale.

În cazul României, însă, proiectele de investiții în producția energetică pe gaze naturale sunt vitale pentru tranziția  spre capacități exclusiv regenerabile a celor pe bază pe cărbune. Acestea din urmă  asigură peste 20% din consumul de electricitate al țării.


„Am decis să finanțăm doar proiecte sustenabile pentru a putea susține atingerea obiectivelor de neutralitate climatică până în 2050”, a răspuns Christian Kettel Thomsen, vicepreședintele BEI, la întrebarea CursDeGuvernare.ro.

(Citiți și: „BEI oprește finanţarea proiectelor energetice pe bază de combustibili fosili)

Un sondaj recent al BEI spune că  „doar 37% din firme au reușit să investească în măsuri de îmbunătățire a eficienței energetice, cu mult sub media UE (47%). (…) „Trei sferturi din firmele românești (75%) declară că sunt afectate în prezent de schimbările climatice, cu mult peste media UE (58%), în timp ce două treimi din firme (66%) investesc deja sau planifică să investească în proiecte legate de combaterea schimbărilor climatice,  similar mediei europene (67%)”.

Proiectele finanțate de BEI & FEI în România

Proiectele energetice finanțate în 2020 sunt concentrate pe eficiența energetică:

  • 42 milioane euro pentru Programul de Investiții în Eficiența Energetică pentru trei sectoare din București;
  • scăderea utilizării energiei și reducerea facturilor de încălzire pentru 900 clădiri rezidențiale și 19 școli,
  • asistență privind implementarea Planului Național pentru Eficiență Energetică și a Inițiativei UE pentru Eficiență Energetică.

Pe de altă parte, „în 2020, FEI a acordat IMM-urilor din România peste 387 milioane euro. Finanțările includ:

  • noi acorduri de garantare și contribuții în fonduri de capital de risc,
  • suport pentru zece scheme locale de microfinanțare și
  • prima tranzacție de securitizare sintetică la nivel național pentru dezvoltarea finanțării de tip leasing”, a spus Alain Godard, Chief Executive al Fondului European de Investiții (FEI).

Pentru consolidarea investițiilor sectorului privat și redresarea economică după pandemie au fost aprobate finanțări ale BEI, FEi și partenerilor financiari ai acstora de 633 milioane de euro pentru proiecte de investiții private, leasing în agricultură, producție și servicii și finanțarea inclusivă pe tot teritoriul țării.

Au mai fost aprobate finanțări de 100 milioane euro pentru creșterea capacităților de depozitare și distribuție, precum și pentru noi programe de creditare pentru antreprenori și comunități dezavantajate.

BEI și FEI au colaborat la prima tranzacție de securitizare sintetică din România care va sprijini finanțarea specializată de tip leasing și va permite firmelor românești să își modernizeze echipamentele de producție și parcurile de autovehicule.

Ce urmează

BEI spune că, în lunile următoare, va finaliza asistența acordată pentru construirea a trei noi spitale: un spital regional de urgență la Iași și două noi spitale regionale în Craiova și Cluj.

Sunt în pregătire:

  • noi programe de îmbunătățire a siguranței traficului,
  • finanțări pe termen lung pentru extinderea și modernizarea infrastructurii regionale de apă (după suportul acordat anul trecut pentru programul de apă în Cluj și Sălaj),
  • noi inițiative de susținere a mediului de afaceri și a investițiilor efectuate de către municipalități.

Începând din 1991, BEI și FEI au acordat peste 17 miliarde euro pentru investiții publice și private semnificative în România.

Banca Europeană de Investiții (BEI) este instituția de creditare pe termen lung a Uniunii Europene deținută de statele membre ale acesteia. Banca pune la dispoziție finanțare pe termen lung pentru investiții solide, cu scopul de a contribui la atingerea obiectivelor politicilor UE.

Fondul European de Investiții (FEI) face parte din Grupul Băncii Europene de Investiții. Misiunea sa centrală este de a contribui la atingerea obiectivului UE de a sprijini microîntreprinderile și întreprinderile mici și mijlocii din Europa. FEI sprijină IMM-urile să acceseze finanțare, să crească, să inoveze, să se digitalizeze și să fie competitive în economia ”verde”. FEI dezvoltă instrumente de capital de risc și de creștere, garanții și instrumente de microfinanțare care vizează în mod special acest segment de piață.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: