joi

28 martie, 2024

15 noiembrie, 2019

Planurile românești de noi capacități de producție energetică vor fi afectate  de decizia Băncii Europene de Investiţii (BEI) privind oprirea finanţării proiectelor în domeniul combustibililor fosili, la finalul lui 2021.

BEI are pus la punct un plan în acest scop încă din iulie.

Decizia a fost aprobată cu o majoritate „compleșitoare” de consiliul de administrație al BEI, potrivit vicepreședintelui băncii, Andrew McDowell, citat de Reuters.


Noua politică de investiții a BEI va împiedica finanțarea celor mai multe proiecte bazate pe combustibili fosili, inclusiv pe cele privind gazelor naturale, ceea ce dă o lovitură proiectelor de miliarde de dolari din acest sector.

Una din condițiile puse de BEI pentru proiectele care solitică finanțare este ca emisia de CO2 să fie mai mică 250 de grame pentru fiecare kilowatt oră de energie produs, ceea ce înseamnă că va înceta finanțarea centralelor electrice unde se ard gazele naturale, după tehnologiile tradiționale.

Lovitură pentru planurile românești

România va avea mari dificultăți cu finanțarea proiectelor de modernizare al capacităților energetice pe combustibili fosili, care nu se încadrează în noile criterii ale BEI.

Strategia energetică a României (an de an „actualizată”, încă neadoptată”) estimează nevoia de investiţii în energie la 15 – 30 de miliarde de euro până în 2030, „cu o estimare centrală de aproximativ 20 de miliarde de euro”. Estimările nu sunt însoțite de surse de finanțare precise.


Multe dintre proiecte sunt vechi, sau foarte vechi și de aceleaşi 20 de miliarde de vorbeşte de cel puțin 20 de ani, mai ales din perioada marilor privatizări energetice de acum 14 ani

De modernizarea capacităților energetice pe combustibili fosili, chiar și cu tehnologii tradiționale, depinde însăși siguranța sistemului energetic. Un scenariu al operatorului acestuia, Transelectrica, prevede că dispariția actualelor capacități poluante va face foarte dificilă asigurarea consumului începând din 2022, chiar și la importuri la capacitate maximă.

Circa 42% din capacitatea instalată de producție de energie electrică din România se bazează pe combustibili fosili, din care 24% pe carbune și 18% pe gaze naturale.

În realitate, însă, proporția producției curente din combustibili fosili trece deseori de 50%, mai ales când nu bate vântul și nici soarele nu este puternic.

Centralele pe cărbune asigurau peste 27 % din producție, iar cele pe gaz peste 23,5%, vineri înainte de prânz. Din totalul capacității energetice consumate de aproape 8.000 MW, peste 1000 erau importați.

România a fost criticată de Comisia Europeană că își propune să crească doar până la 27,9% proporția producție de energie din resurse regenerabile, până în 2030, în vreme ce ar putea s-o ridice până la 34%.

Stategia energetică (rămasă în proiect de mai mulți ani) prevede ca în 2030 proporțiile producției din combustibili fosili să se reducă la 9, respectiv 11%, dar noile rigori de finanțare ale BEI, fac și mai scumpe investițiile cifrate la multe miliarde de euro.

România are „pe hârtie” o capacitate burută instalată de producție de energie de peste 24.700 MW anul trecut, din care cea funcțională teoretic este de doar de circa 18.800 MW, iar cea disponibilă netă asigurată era de doar 10.850 MW, anul trecut.

Politica de finanțare BEI

Proiectele care implică gazele naturale finanțabile prin BEI sunt posibile, dar se vor baza pe noile tehnologii, cum ar fi captarea şi depozitarea carbonului.

BEI este responsabilă în faţa investitorilor săi. Alocarea de fonduri pentru proiectele în domeniul combustibililor fosili, care peste câţiva ani ar putea fi considerate depăşite, „nu are sens”, declarase, luni, preşedintele BEI, Werner Hoyer, citat de CNBC.

BEI vrea să îşi majoreze, de la 28% până la 50%, ponderea finanţării sale alocate proiectelor destinate combaterii schimbărilor climatice, precum energiile regenerabile, ceea ce ar însemna echivalentul unei finanţări în valoare de 1.100 miliarde dolari între 2021 şi 2030, potrivit președintelui BEI.

Forța BEI

Banca Europeană de Investiţii (BEI) este instituţia de creditare pe termen lung a UE şi singura bancă deţinută de statele membre ale Uniunii Europene.

Aceasta oferă finanţări pe termen lung pentru investiţii solide cu scopul de a contribui la obiectivele politicii UE. BEI lucrează îndeaproape cu alte instituţii ale UE pentru a pune în aplicare politica Uniunii Europene.

Este entitatea cu cel mai mare volum de împrumuturi şi credite din lume și oferă finanţare şi expertiză pentru proiecte de investiţii solide şi durabile, care contribuie la promovarea obiectivelor politicii UE.

Peste 90% din activitatea BEI vizează Europa, însă banca sprijină, de asemenea, politicile externe şi de dezvoltare ale UE, potrivit unui profil citat de Agerpres.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: