19 aprilie, 2012

România şi SUA au decis crearea unui grup de lucru (task-force) tehnic pentru soluţionarea problemei ratei mari de respingere a solicitărilor de viză ale cetăţenilor români care doresc să călătorească în SUA, a anunţat miercuri ministrul român de externe Cristian Diaconescu, după o întrevedere cu secretarul de stat american, Hillary Clinton.

”Pentru a încerca să remediem unele probleme, mai ales legate de rata mare de respingere a solicitărilor de vize depuse de cetăţenii români, am decis crearea unui grup de lucru tehnic prin care ambele părţi să se informeze reciproc referitor la aşteptările în privinţa jurisdicţiei naţionale şi a procedurilor respective, pentru ca aceste situaţii să fie evitate”, a declarat Diaconescu, citat de Agerpres.

”Este pentru prima dată când partea americană este de acord să lucreze cu noi pentru soluţii adecvate şi mai rapide, iar în condiţiile în care se va produce o schimbare în legislaţie la Washington pe acest palier, sperăm ca şi chestiunea respingerilor de vize să fie reglementată şi să putem beneficia de libera circulaţie în spaţiul american’”, a adăugat ministrul român.


Cristian Diaconescu participă joi şi vineri la reuniunea ministerială a Consiliului Nord-Atlantic şi a Consiliului NATO-Rusia.

În discuţia cu secretarul de stat american a fost abordată şi tema scutului antirachetă, cei doi oficiali salutând modul de cooperare a misiunilor României şi SUA la NATO pentru includerea în proiectul de decizie de la summitul de la Chicago, din luna mai, a unei ‘menţiuni clare’, cât se poate de corecte politic, referitoare la ‘rolul scutului antirachetă, alături de sistemele de armament convenţional şi nuclear, în conceptul NATO de apărare şi descurajare’.

”În deciziile pe care le vom vedea la Chicago va exista un element important de conţinut promovat de România, SUA şi Polonia în legătură cu rolul scutului. Secretarul de stat Hillary Clinton consideră că, pe acest proiect strategic de apărare al NATO, România are un rol conducător”, a menționat ministrul român de externe.


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: