marți

16 iulie, 2024

25 noiembrie, 2013

Foto: www.antena3.ro

UPDATE: După negocierile care au avut loc luni, la sediul Ministerului Sănătăţii, ministrul Eugen Nicolăescu a anunţat suspendarea protestelor şi elaborarea unui program pentru rezolvarea revendicărilor angajaţilor din sistem.

O măsură ce va fi luată chiar în şedinţa de guvern de miercuri, 27 noiembrie, este cea de deblocare a circa 1.200 – 1.400 de posturi.

Cât despre creşterile salariale, de 10%, cerute de grevişti, ministrul a spus că propune discutarea lor în decembrie, la negocierea unui contract colectiv de muncă pe sector, primul în ultimii 20 de ani. Eugen Nicolăescu nu a rostit însă niciun procent pe care guvernanţii l-ar putea oferi, ci a spus doar că eventualele majorări s-ar face etapizat, anul viitor.


Marius Sepi, lider al Federaţiei Sanitas, a declarat la finalul negocierilor că este posibilă renunţarea la greva generală de joi, dacă Executivul le aprobă revendicările în şedinţa de miercuri. Decizia unei eventuale suspendări a grevei va fi luată abia miercuri, la ora 16.00, după încheierea şedinţei Guvernului. Până atunci vor fi consultaţi membri de sindicat pentru a vedea care sunt condiţiile minimale pe care liderii le pot acceptaîn cadrul negocierilor.

Luni, între orele 08.00 şi 10.00, în unităţile medicale din toată ţara se desfăşoară greva de avertisment din sistemul public de sănătate, în timpul căreia greviştii au obligaţia de a asigura o treime din activitate şi urgenţele.

Nu sunt tratate decât urgenţele şi se asigură tratamentele internaţilor, potrivit sindicaliştilor, şi nu se fac niciun fel de investigaţii medicale.

Angajaţii din sănătate cer minimum 6 la sută din PIB pentru Sănătate, o legislaţie care să garanteze independenţa profesională a celor care lucrează în sistemul public şi privat, o lege a salarizării specifică sistemului de sănătate, apărarea demniţii şi renunţarea la denigrarea profesioniştilor de către autorităţi, organizarea unităţilor medicale cu paturi în sistem public pentru asigurarea unor servicii prompte şi de calitate pentru pacienţi, precum şi consultarea reală a Coaliţiei Profesioniştilor din Sănătate cu privire la orice măsură ce poate afecta funcţionarea sistemului de sănătate.


În unele unităţi sanitare, membrii Federaţiei Sanitas s-au adunat pe holuri pentru a protesta, ei cerând demisia ministrului Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, potrivit agenţiei MEDIAFAX.

La Spitalul de Urgenţă Floreasca din Capitală, protestatarii au adus şi o coroană, cu o plăcuţă pe care scrie „Sănătate” şi mesajul „Sincere condoleanţe, Eugen Nicolăescu”. Aceştia au şi baloane pe care scrie Federaţia Sanitas, iar unii poartă pe braţe banderole tricolore.

Prim-vicepreşedintele Federaţiei Sanitas, Marius Sepi, a declarat că, deşi nu au organizaţii sindicale reprezentative care să declanşeze greva, zeci de mii de medici au fost de acord cu acestă acţiune.

Marius Sepi a mai spus că greva nu este împotriva pacienţilor, care au de suferit în prezent „când îşi aduc de acasă medicamente, mâncare, reşouri”, ca să stea în spital.

Luni după-amiază vor fi reluate negocierile cu Ministerul Sănătăţii, în vederea semnării contractului colectiv de muncă la nivel de sector. Federaţia mai urmăreşte să obţină şi creşterea veniturilor pentru personalul medico-sanitar şi deblocarea a peste 1.200 de posturi în sistem.

Ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, a declarat în 20 noiembrie, după întâlnirea cu reprezentanţii Coaliţiei Profesioniştilor din Sănătate, că greva generală anunţată este ilegală, iar prima măsură ar fi sesizarea instanţei, care să constate acest lucru.

Eugen Nicolăescu a mai declarat, sâmbătă, că el crede că „medicii vor fi la serviciu”, pentru că, din punctul său de vedere, aceştia sunt „în slujba pacienţilor”, prin „jurământul pe care l-au făcut, să apere viaţa oamenilor”. „Probabil că vor fi şi cazuri izolate în care unii dintre ei vor participa probabil la această grevă, dar cred că medicii sunt în afara acestui protest pentru că sindicatele reprezentantive ale medicilor n-au deschis niciun conflict de muncă cu Ministerul Sănătăţii”, a spus ministrul.

Întrebat dacă vor fi sancţionaţi medicii care vor participa la grevă, ministrul Nicolăescu a spus că managerii de spital care vor constata că au probleme va trebui să ia măsuri, „pentru că, până la urmă într-o ţară democratică, prima condiţie este respectarea legii”.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: