joi

18 aprilie, 2024

1 februarie, 2018

În 2008, protestele grefierilor au dus la întreruperea lucrului în instanțe

Personalul auxiliar de specialitate şi conex din cadrul instanţelor judecătoreşti şi parchetelor (grefieri, arhivari etc.) protestează, joi, lucrând cu banderole albe pe braț, nemulțumit de scăderea veniturilor nete cu până la 500 de lei.

Diminuarea se aplică de luna aceasta și este efectul combinat al intrării în vigoare a noii legi a salarizării și a transferului contribuțiilor sociale la angajat.

Grefierii cu vechime mai mare de 15 ani, explică Asociația Grefierilor din România, pierd între 40 și 500 de lei, la veniturile nete.


Reducerea veniturilor are loc deși „ministrul muncii şi justiţiei sociale a asigurat că în sistemul bugetar nu va avea loc o scădere a salariilor, ci o creştere graduală”, precizează asociația.

„Considerăm astfel că suntem discriminaţi faţă de celelalte categorii profesionale din sistemul bugetar, fiind singura categorie profesională bugetară căreia nu i-au fost majorate salariile (ultima creştere salarială având loc în data de 1 decembrie 2015, când s-a aplicat pentru întreg sistemul bugetar o creştere salarială de 10%)”, se spune într-un comunicat al asociației.

Alte revendicări:

  • 1.388 de grefieri susţin „Memorandumul privind justiţia” şi au adoptat un Memorandum suplimentar privind situaţia grefierilor
  • măsuri pentru îmbunătăţirea condiţiilor de muncă, între care adoptarea unui nou Statut al personalului de specialitate juridică din cadrul instanţelor şi parchetelor, precum şi înfiinţarea unei Direcţii de specialitate în cadrul Ministerului Justiţiei care să reprezinte, din punct de vedere profesional, activitatea grefierilor
  • dotarea instanţelor şi a parchetelor cu aparatură şi programe informatice corespunzătoare solicitărilor tehnice
  • rezolvarea problemei resurselor umane, prin suplimentarea schemelor de personal, conform memorandumurilor asumate de Guvern

Grefierii avertizează guvernanții că vor trece la alte forme de protest, inclusiv oprirea activității, dacă solicitările lor nu vor fi satisfăcute.


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: