30 iunie, 2015

BELGIUM EU SUMMITGrecia nu și-a plătit, până în seara zilei de marți – ziua scadentă – datoria de 1,54 de miliarde de euro către FMI, lucru care înseamnă, practic, intrarea în incapacitate de plată, anticamera falimentului.

După eșecul discuțiilor de la sfârșitul săptămânii trecute, când premierul Tsipras a respins propunerile europene, s-a retras de la discuții și a anunțat referendumul din 5 iulie, oficiali ai UE încă mai sperau, marți, o soluție de ultim moment :

Reuters a anunțat marți că Greciei i s-a făcut o nouă propunere în chiar ultima zi de plată pe lângă cererile de dumincă ale europenilor: să crească TVA la hoteluri de la 13 la 23% și să ia măsuri pentru reformarea sistemului de pensii.

(Citiți și: Zilele grecești ale UE: Impasul, pulsul, așteptările ”)


Dacă oferta ar fi acceptată, miniştrii de Finanţe din zona euro ar putea adopta o declaraţie în care să afirme că un angajament din 2012, pentru analizarea extinderii perioadelor de maturitate a împrumuturilor, de reducere a dobânzilor şi de extindere a unui moratoriu referitor la plata dobânzilor pentru împrumuturile acordate de zona euro Greciei să fie implementat în octombrie.

Oferta este condiţionată de trimiterea la timp de către Tsipras a scrisorii către preşedintele Eurogroup Jeroen Dijsselbloem, cancelarul german Angela Merkel şi preşedintele francez Francois Hollande, pentru a putea organiza marţi o întâlnire a miniştrilor de Finanţe din zona euro.

Un oficial guvernamental elen a spus că a ascultat cu interes propunerea europeană, dar a precizat că Tsipras va vota „nu” la referendum.

Tsipras ar trebui să trimisă un răspuns în scris, de acceptare a versiunii propunerilor creditorilor publicate duminică şi să se angajeze că va susţine măsurile, la referendumul de pe 5 iulie.

Angela Merkel asteaptă referendumul, după o nouă și inutilă ofertă


Cancelarul german Angela Merkel a făcut o nouă ofertă Greciei, care include un pachet de investiții de 35 de miliarde de euro ca stimulent de creștere, dacă Atena acceptă programul UE – potrivit Spiegel.

Răspunsul premierului elen nu a venit, însă, iar oferta cancelarului german – potrivit Spegel – a fost trimisă către Juncker. Varianta nu pare, însă, foarte fezabilă, căci pentru programele europene Grecia ar trebui să contribuie cu o cofinanțare de 15% pe care nu și-o poate, în acest moment, permite.

(Citiți și: Situația Greciei: Lecțiile și câteva explicații necesare”)

Marți seară, adresându-se parlamentului german, Angela Merkel a anunțat că nu va mai lua în considerare vreo cerere a Greciei până după referendumul de duminică, 5 iulie.

Grecia nu are șanse ca, până la miezul nopții, să plătească 1,54 de miliarde de euro, Europa nu are nicio soluție la o situație pe care nu a prevăzut-o niciodată, iar cetățeanul grec va decide nu soarta țării sale, ci chiar soarta unui mecanism complicat cum e UE, răspunzând la următoarea întrebare simplă, care se va afla pe buletinele de referendum :

„Ar trebui acceptată propunerea formulată către Eurogrup, pe 25 iunie, de Comisia Europeană, de Banca Centrală Europeană şi de Fondul Monetar Internaţional?”

Premierul Tsipras le-a cerut, deja, într-o intervenție televizată, cum să răspundă : ”NU”

 

 

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: