Guvernul a aprobat miercuri o Hotărâre de guvern ce prevede granturi de până la 4.000 de euro pe an pentru olimpicii internaţionali şi naţionali medaliaţi sau premiaţi, ori care au luat menţiune, dacă optează pentru a studia la o facultate din România.
“Vom modifica astăzi Programul de granturi de care pot beneficia tinerii absolvenți de liceu cu rezultate deosebite, laureaţi la olimpiadele naționale și internaționale, astfel încât să-l facem mai atractiv și mai ușor de accesat.
Prin granturi individuale de până la 4.000 de euro pe an, acordate pe toată perioada studiilor universitare, inclusiv a studiilor de masterat și doctorat, oferim tinerilor performanți posibilitatea să-și continue activitățile de cercetare în instituții de învățământ superior acreditate din România, inclusiv după finalizarea studiilor,” a declarat Viorica Dăncilă, la începutul ședinței de Guvern.
Beneficiarii granturilor:
- absolvenţi de liceu care au obţinut cel puţin o dată, pe perioada studiilor liceale, la olimpiadele internaţionale de ştiinţe, medalie de aur/premiul I, medalie de argint/premiul II, medalie de bronz/premiul III sau menţiune şi care sunt înmatriculaţi într-o instituţie de învăţământ superior din România începând cu anul universitar 2019 – 2020;
- absolvenţi de liceu care au obţinut cel puţin o dată, pe perioada studiilor liceale, la olimpiadele naţionale de ştiinţe, medalie de aur/premiul I, medalie de argint/premiul II, medalie de bronz/premiul III sau menţiune şi care sunt înmatriculaţi într-o instituţie de învăţământ superior din România începând cu anul universitar 2019 – 2020.”
Suma de care pot beneficia olimpicii internaţionali:
- 4.000 euro pe an pentru medalia de aur/premiul I,
- 3.500 euro pe an pentru medalie de argint/premiul II,
- 3.000 euro pe an pentru medalie de bronz/premiul III,
- 2.500 euro pentru menţiune;
Suma de care pot beneficia olimpicii naţionali:
- 3.000 euro pe an pentru medalie de aur/premiul I,
- 2.500 euro pe an pentru medalie de argint/premiul II,
- 2.000 euro pe an pentru medalie de bronz/premiul III,
- 1.500 euro pentru menţiune.
Obligațiile aferente granturilor:
- De a promova studiile universitare pe perioada grantului pentru ciclul 1, respectiv – licență, după caz, și pentru ciclul 2 – master și de a se angaja pentru o perioadă minimă de patru ani după finalizarea acestora în unități și instituții din România care fac parte din sistemul de cercetare- dezvoltare de interes național, așa cum este acesta definit prin Ordonanța Guvernului nr. 57/2002 privind cercetarea științifică și dezvoltarea tehnologică, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 324/2003, cu modificările și completările ulterioare, și de a desfășura activități CDI ca angajat al acestora. Se consideră la calculul duratei obligatorii de angajare și perioada efectuării și absolvirii studiilor doctorale într-o instituție organizatoare de doctorat din România, inclusiv în cotutelă.
- obligația instituției de învățământ superior de a recupera integral, atât pe durata studiilor, cât și pe durata perioadei de angajare obligatorie, stabilită conform contractului, sumele plătite studentului, în cazul nerespectării de către acesta a obligațiilor prevăzute la lit. c), și de a returna aceste sume în contul comunicat de către Ministerul Cercetării și Inovării;
- obligația studentului/absolventului beneficiar al Grantului REGELE CAROL I de a plăti, în contul instituției de învățământ superior în care este/a fost înmatriculat, sumele comunicate de aceasta, în termen de 30 de zile de la primirea notificării din partea acesteia privind încălcarea de către student a contractului.
- În ultimul an de studiu, beneficiarul Grantului REGELE CAROL I va notifica Ministerul Cercetării și Inovării și instituția de învățământ superior despre unitatea sau instituția CDI unde dorește să își continue activitatea după absolvirea ciclului 1, precum și, după caz, și a ciclului 2 de studii universitare.