sâmbătă

20 aprilie, 2024

3 februarie, 2017

FOTO: paginadebanci.ro

Ministerul Finanțelor Publice pregăteşte continuarea programului Fidelis de emisiuni de titluri de stat dedicate populației, ca urmare a creşterii gradului de economisire în 2016.

Ne vom apuca de lucru în curând pentru a continua ceea ce a fost un mare succes anul trecut, emisiunea de obligațiuni de stat de retail prin bursă”, a declarat, joi, Ștefan Nanu, directorul general al Departamentului Trezoreriei și datoriei publice din Ministerul Finanțelor (MFP), cu ocazia conferinței „Piaţa de capital din România – Următoarele dezvoltări capitale”.

Banii ţinuţi în bănci de populaţie (la vedere şi în depozite) au crescut în 2016 cu 11,2%, până la 164,1 miliarde de lei.

(Citiți și: ”Când economiile cresc mai mult decât creditele”)


Cererea (de titluri de stat) venită dinspre sectorul de retail este din ce în ce mai mare, pentru că rata economisirii creşte, iar depozitele bancare nu sunt unele care să satisfacă aşteptările investitorilor privind remunerarea economiilor”, a constatat directorul Trezoreriei.

Anul trecut, MFP a atras 700 de milioane de lei de la peste 20.000 de persoane fizice, prin emisiunea „Centenar” de titluri de stat de retail, a doua din cadrul Programului Fidelis.

Cererea a fost de șapte ori mai mare decât valoarea inițială a emisiunii.

„Am îmbunătăţit multe din caracteristici, anul trecut (faţă de prima emisiune a programului, n.r.). A fost o emisiune de mare succes şi primim în continuare multe întrebări când va veni următoarea emisiune”, a adăugat Ştefan Nanu.

Strategie


Pe de altă parte, MFP are „în plan operaţiuni de administrare a pasivelor, probabil în a doua partea a anului. O să folosim tot banca centrală ca şi agent, deci vom face buy back şi switches”, a precizat directorul Trezoreriei.

Ţinta este ca titlurile de stat româneşti să intre în portofoliile marilor fonduri de investiţii globale, ca „active defensive, folosite ca elemente de asigurare în situaţia unor situaţii dificile înregistrate de pieţele financiare”, a mai spus Ştefan Nanu.

În prezent, titlurile de stat româneşti sunt tratate pe pieţele internaţionale ca active emise de o ţară cu statut de economie emergentă, de la care se aşteaptă randamente mari. Titlurile de de stat româneşti nu mai oferă însă astfel de randamente, ca urmare a stabilităţii macroeconomice, potrivit oficialului MFP.

Conferința de joi a fost organizată de Bursa de Valori București (BVB), cu concursul Băncii Naționale a României (BNR), pentru a analiza progresele făcute pentru eliminarea barierelor din calea dezvoltării pieţei de capital româneşti şi a promovării acesteia, de la statutul de „piaţă de frontieră” la statutul de „piaţă emergentă”.

Valoarea tranzacţiilor la BVB şi lichiditatea pieţei în general este bariera care mai trebuie depăşită şi mai multe emisiuni de titluri de stat pentru populaţie este una din căile prin care micii investitori pot fi atraşi la Bursă.

Statutul de economie emergentă este diferit de cel de piaţă de capital emergentă, care este propriu burselor şi care este certificat de patru agenţii de rating de specialitate recunoscute internaţional: FTSE Russell (Marea Britanie), MCSI şi S&P Dow Jones (SUA) şi STOXX (Elveţia).

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Acest text se adresează în primul rând tinerilor, adică celor

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: