sâmbătă

13 iulie, 2024

13 septembrie, 2019

Gigantul Google, vizat de o anchetă pentru fraudă fiscală în Franța, a acceptat să plătească aproape un miliard de euro. Acordul a fost calificat drept „istoric” de Ministerul francez al Economiei, transmite Agerpres.

În cadrul acordului, compania Multinațională a convenit pe de o parte să plătească o amendă de 500 de milioane de euro pentru a pune capăt anchetei lansate de Parchetul Național Financiar (PNF) și, pe de altă parte, să achite alte 465 de milioane de euro în schimbul stingerii datoriilor fiscale și închiderii procedurilor de executare silită deschisă împotriva sa.

Google a încheiat deja acorduri similare și în alte state europene, în special în Marea Britanie și în Italia, care l-au costat alte sute de milioane de euro.


Amenda de 500 de milioane de euro acceptată de Google Franța și Google Irlanda a fost validată în cadrul unei Convenții judiciare de interes public, care permite unei companii să negocieze o amendă fără a trece printr-un proces și printr-o procedură de „recunoaștere a vinovăției”.

Prin această convenție, care pune capăt urmăririlor pentru „fraudă fiscală agravată” lansate în 2015 de PNF, Google recunoaște că faptele care i-au fost imputate pot corespunde delictului de fraudă fiscală, explică AFP.

Potrivit parchetului francez, Google „s-a abținut” de la plata a peste 189 milioane de euro către fiscul francez între 2011 și 2016.

Google, la fel ca alte multinaționale americane precum Amazon sau Facebook, este acuzată cu regularitate că recurge la scheme complexe pentru diminuarea încasărilor din state cu impozite mari, cum ar fi Franța. Compania, al cărei sediu european se află în Irlanda – unde impozitul pe profit este de 12,5%), unul dintre cele mai reduse niveluri din UE și din lume -, a susținut permanent că respectă legislația franceză.


Pentru a pune capăt practicilor fiscale ale multinaționalelor din IT, guvernul francez a adoptat la sfârșitul anului trecut taxa GAFA (acronimul de la Google, Amazon, Facebook și Apple), care a intrat în vigoare în acest an.

Parisul s-a angajat să renunțe la ea dacă se ajunge la un acord internațional privind impozitarea acestor companii.

Articole recomandate:

Etichete: , , , ,

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: