miercuri

15 mai, 2024

1 mai, 2024

Roşia Montană Gold Corporation (RMGC) a solicitat Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale (ANRM) prelungirea cu încă cinci ani a licenţei de concesiune pentru exploatarea aurului de la Roşia Montană. Documentul urmează să expire pe 20 iunie.

De asemenea, RMGC somează ANRM să emită licențele pentru celelelalte două proiecte pe care le are în România, de la Bucium.

″ANRM nu s-a pronunţat timp de 16 ani asupra solicitărilor de licenţe pentru Bucium, deşi era obligată legal să o facă. RMGC a insistat recent pe lângă ANRM să emită licenţele de exploatare pentru cele 2 proiecte Bucium, în acord cu solicitările. De-a lungul procedurii de arbitraj de la ICSID, statul român şi-a menţinut constant poziţia potrivit căreia solicitările de licenţe pentru proiectele Bucium sunt în continuare în curs de aprobare la ANRM, poziţie pe care s-a întemeiat şi decizia arbitrală majoritară″, menționează Gabriel Resources, într-un comunicat de presă.


Gabriel Resources are în prezent fonduri disponibile de aproximativ 1,7 milioane de dolari canadieni (1,25 milioane de dolari americani) și continuă să își gestioneze cu atenție resursele și obligațiile financiare actuale și viitoare, se mai menționează în comunicat, în care se mai spune că firma va căuta alternative pentru finanțare suplimentară.

Gabriel Resources a reuşit să obţină angajamente ferme brute de finanţare în valoare de până la 5,575 milioane dolari de la mai mulţi investitori, care urmează să cumpere acţiuni noi emise de companie la preţul de 2 cenţi/titlu, egal cu cel de pe Bursa din Toronto din momentul de faţă, prin tranzacţii a căror finalizare este aşteptată în jurul datei de 23 mai.

RMGC acuză ANAF de investigații abuzive

Comunicatul face referire și la mai multe investigații ale ANAF, pe care le consideră abuzive și retaliatorii, toate fiind declanșate după ce compania s-a adresat ICSID.

De la depunerea Arbitrajului ICSID, RMGC a fost supusă mai multor audituri privind taxa pe valoarea adăugată („TVA”) și alte investigații ale Agenției Naționale de Administrare Fiscală din România („ANAF”), o agenție a Ministerului Finanțelor Publice din România, ministerul însărcinat cu apărarea României în cadrul Arbitrajului ICSID, se mai explică în document.


„Timp de peste opt ani, o direcție a ANAF a continuat să desfășoare o investigație ad-hoc care acoperă o gamă largă de activități operaționale și tranzacții ale RMGC, precum și ale mai multor furnizori, consultanți și consilieri ai acesteia, acoperind o perioadă extinsă care se întinde din 1997 până în 2023. Investigația rămâne activă, iar în decembrie 2022, martie 2023 și ianuarie 2024 o divizie a ANAF a emis trei rapoarte de constatare cu privire la un total de 65 de furnizori ai RMGC.

Aceste rapoarte de constatare au evaluat tranzacții în valoare totală de aproximativ 239 milioane de dolari și susțin că diverse sume au fost deduse în mod incorect în scopuri fiscale, ajustând eronat TVA-ul și cu inexactități privind impozitarea muncii. ANAF a concluzionat că cheltuieli de aproximativ 19,4 milioane de dolari ar fi fost efectuate în scopuri care nu erau direct legate de realizarea obiectului de activitate al RMGC”, se mai spune în comunicat.

Gabriel Resources şi RMGC contestă sechestrul pus de autorităţile române după procesul de la ICSID

În luna aprilie, Gabriel Resources și RMGC au inițiat patru procese la Tribunalul Alba, pentru a scăpa de sechestru.

În cele două procese intentate de Gabriel Resources, compania dă în judecată Oficiul Registrului Comerţului Alba, Direcţia Generală Regională a Finanţelor Publice Braşov, Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice Alba, dar şi compania mamă, RMGC, la care şi Statul Român are o parte din acţiuni.

În procesele deschise de Roşia Montană Gold Corporation SA, compania cheamă în instanţă Oficiul Registrului Comerţului Alba, Direcţia Generală Regională a Finanţelor Publice Braşov, Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice Alba. 

Gabriel Resources contestă sechestrul pus pe acţiunile RMGC în contul datoriei de aproximativ 10 milioane de dolari pe care Gabriel Resources o are faţă de Statul Român, reprezentând daunele acordate statului român în urma câştigării procesului desfăşurat la Washington.

În procese separate, şi RMCG a dat în judecată autorităţile române, reprezentate de mai multe instituţii.

Gabriel Resources trebuie să plătească statului român daune de 10 milioane dolari

În martie, România a câștigat procesul cu Gabriel Resources în dosarul Roșia Montană, în care compania solicita despăgubiri de 6,7 miliarde dolari pentru că i s-a interzis să exploateze zăcământul de aur din zonă.

România are de primit de la companie, conform hotărârii Centrului Internaţional pentru Reglementarea Diferendelor Relative la Investiţii (ICSID), drept cheltuieli de judecată și alte despăgubiri, sume totalizând aproximativ 9,4 milioane de euro (46,75 milioane lei).

Decizia – definitivă și executorie – vine la capătul a aproape nouă ani de proces.

****

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: