Este pentru prima dată când Bitcoin și aur înregistrează simultan maxime istorice de când criptomoneda a ieșit din umbră cu mai bine cu un deceniu în urmă. Tocmai pentru că achizițiile celor două au la bază emoții diferite ale investitorilor
factorii care au determinat această evoluție în tandem sunt diferiți pentru fiecare activ – aurul are o valoare de refugiu stabilită de milenii, în timp ce alt rol pentru Bitcoin în afară de pure speculații este aprig contestat.
Bitcoin s-a apreciat cu aproape 50% în acest an, impulsionat de intrarea sa în structura fondurilor tranzacționate la bursa americană, și care dețin în portofoliile lor în mod direct moneda digitală.
De cealaltă parte, aprecierea aurului indică o tendință de protejare față de tensiunile geopolitice sau de o posibilă scădere a acțiunilor globale după raliul record din acest an.
Evoluția cotației aurului
Chris Weston, șeful departamentului de cercetare de la Pepperstone Group Ltd spune că este vorba de comportamentul investitorilor care urmăresc pe teremen scurt dinamica claselor de active: Aurul s-a tranzacționat enorm în timpul nopții, volumele sunt imense – am primit o mulțime de apeluri de la clienți care mă întrebau ce se întâmplă”, a spus el pentru Bloomberg. Investitorii speculatori „cumpără tendința și asta este ceea ce vedem și la Bitcoin”.
Atât Bitcoin cât și aurul sunt considerate valori care vor beneficia de relaxarea politicii monetare și șansele ca Fed să facă prima reducere de dobândă în iunie au crescut. Ratele mai mici ale dobânzii sprijină investițiile în aur, care nu generează randamente.
Bitcoin a urcat marți până la 69.191,95 dolari în SUA, depășind vârful atins în noiembrie 2021 în timpul pandemiei, înainte de a scădea la 63.300 miercuri la amiază în Singapore.
Valoarea Bitcoin ajustată cu inflația a depășit 75.000 dolari
Uncia de aur a atins marți un vârf de 2.141,79 dolari, depășind maximul anterior stabilit în decembrie. Metalul precios s-a apreciat cu aproape 5% pe parcursul ultimelor 5 sesiuni de tranzacționare.
„Evoluția criptomonedei poate fi pusă în legătură cu ceea ce întâmplă pe piețele de acțiuni și de asumarea în sens mai larg a riscurilor”, a spus Kyle Rodda, analist senior de piață la Capital.Com Inc. „Observăm o revenire la valorile de schimb care sugerează iraționalul, tendința de a-ți asuma riscuri mai mari, care este în concordanță cu ceea ce se petrece în unele segmente ale pieței de capital”.
Investitorii s-au confruntat, de asemenea, cu o serie de macroindicatori în SUA, dezamăgitori, ceea ce ar putea susține cursul aurului, precum performanța sub așteptări a serviciilor precum și a comenzilor noi din industrie.
Chris Hussey de la Goldman consideră că retragerea investitorilor de pe burse reprezintă un sentiment mai larg de reducere a riscurilor și, probabil, chiar influențează dobânzile, deoarece randamentele obligațiunilor de trezorerie americane pe 10 ani sunt aproximativ cu 8 puncte de bază.
***