Numai de la Banca Comercială Română românii au cumpărat 422 de kilograme de aur financiar fizic, în valoare de 86 de milioane de lei, în prima jumătate a anului 2020, în condițiile incertitudinilor provocate de criza coronoavirus.
Cantitatea este de trei ori și jumătate mai mare decât cea cumpărată în aceeaşi perioadă din anul trecut, potrivit dealerului Mihai Mureșian, de la departamentul de piețe financiare a băncii.
„Aurul este un activ de refugiu și conferă stabilitate unui portofoliu, mai ales în circumstanțele actuale. Cumpărătorul de aur dorește să investească într-un activ cu o lichiditate mare și care aduce stabilitate”, a declarat Mihai Mureșian, pentru cursdeguvernare.ro.
Majoritatea aurului tranzacționat anul acesta a fost comandat sau cumpărat în luna aprilie, exact în mijlocul perioadei de criză.
(Citiţi şi: „Preţul aurului: Recordurile istorice între incertitudinile crizei Covid-19 şi tensiunile geopolitice”)
Aurul s-a scumpit cu 29,5% în acest an, până la 1.968,5 dolari / uncie, luni după amiază, pe fondul crizei coronavirus și cu aproape 54% de la sfârşitul anului 2018, pe măsură ce ciclul economic s-a maturizat . Maximul istoric s-a înregistrat luni pe pieţele asiatice la 1.984 dolari / uncie.
Au cumpărat aur financiar fizic mai ales persoanele cu vârste între 60 și 69 de ani, de gen feminin.
Valoarea medie a unei vânzări a fost de aproximativ 100.000 de lei în cazul tranzacțiilor făcute de femei și de aproximativ 50.000 de lei în cazul tranzacțiilor făcute de bărbați, potrivit lui Mihai Mureșian.
(Citiți și: ”Cristian Grosu / Cum să faci risipă de istorie”)
BCR aduce aurul în țară. „Cumpărătorii pot să îl vadă și să-l păstreze în bancă fără grijă, sau să îl ia acasă, dacă doresc”, a mai spus dealerul de la BCR.
BCR vinde aur de de puritate 999,9 ‰, în monede şi în lingouri de greutate între 2 grame şi un kilogram.