joi

28 martie, 2024

19 februarie, 2023

Compania energetică germană Uniper, salvată anul trecut de guvernul federal, se aşteaptă să revină pe profit acest an, după o pierdere netă record de 19,1 miliarde de euro în 2022, cu toate că impactul războiului din Ucraina asupra preţurilor gazelor, care determină costurile sale de achiziţie, ar putea persista până în 2024, potrivit Reuters.

Uniper este cea mai mare victimă corporativă a crizei energetice din Europa de până acum şi a fost naţionalizată anul trecut pentru a preveni prăbuşirea totală din cauza costurilor ridicate ale găsirii unor surse altenartive pentru înlocuirea volumelor de gaze ruseşti, după ce furnizorul său principal Gazprom a încetat livrările.

Compania a primit fonduri guvernamentale de 19,5 miliarde de euro – 13,5 miliarde de capitaluri proprii şi 6 miliarde de euro împrumuturi de la banca de stat KfW – iar directorul financiar Tiina Tuomela a spus că nu este clar dacă va fi nevoie de o suplimentare.


”Asta depinde în totalitate de evoluţia preţului gazelor”, a spus Tuomela, adăugând că, dacă preţurile vor rămâne mai mici, Uniper ar putea evita să acceseze cele 19,5 miliarde de euro din capitalurile guvernamentale încă disponibile.

(Citește și: ”Prețul gazelor naturale din Europa a scăzut la cel mai redus nivel al ultimelor 18 luni”)

Preţul gazelor olandeze cu livrare într-o lună a scăzut la aproximativ 52 de euro pe megawat oră, comparativ cu nivelurile record de peste 340 de euro de la apogeul crizei aprovizionării. în august anul trecut.

Dar chiar şi acum, preţul este de două ori şi jumătate mai mare faţă de nivelul de puţin sub 20 de euro în urmă cu doi ani.

Iniţial, costurile de salvare ale Uniper, inclusiv capitaluri proprii şi împrumuturi, au fost estimate la peste 50 de miliarde de euro.


Compania a declarat că se aşteaptă ca atât profitul operaţional ajustat (EBIT), cât şi profitul net ajustat să se îmbunătăţească în 2023.

***

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: